h

Werkgroep en omwonenden in gelijk gesteld: vergunning huisvesting arbeidsmigranten op camping De Reulsberg ingetrokken

26 juli 2023

Werkgroep en omwonenden in gelijk gesteld: vergunning huisvesting arbeidsmigranten op camping De Reulsberg ingetrokken

Foto: René Lensen / -

Zes maart 2023 diende de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten en een grote groep omwonenden bezwaren in tegen de plannen voor de huisvesting van nog eens 84 arbeidsmigranten op camping De Reulsberg aan de Venloseweg, bovenop de 42 arbeidsmigranten die er al wonen. Op 16 mei 2023 vond de hoorzitting plaats over de bezwaren. Naar aanleiding van de bezwaren en de informatie die naar voren is gekomen tijdens de hoorzitting heeft het College van B&W van Horst aan de Maas besloten de verleende omgevingsvergunning te "herroepen" (zie bijlage: 'Besluit B&W' en 'Advies Commissie Bezwaar en Beroep'). De vergunningaanvrager krijgt de gelegenheid binnen 16 weken een gewijzigde aanvraag in te dienen.

Het besluit van B&W is gebasseerd op het advies van de Commissie Bezwaar en Beroep. Deze commissie stelde in haar advies dat het besluit van B&W om een vergunning te verlenen voor de uitvoering van de plannen niet zorgvuldig is voorbereid en niet goed is onderbouwd. Verder stelt de commissie dat op de camping alleen gebouwd mag worden voor verblijfsrecreatie en B&W heeft onvoldoende aangetoond dat in dit geval óók voor de huiisvesting van arbeidsmigranten gebouwd mag worden. Ook de omvang van het gebouw - zeker in combinatie met een al eerder gebouwd verblijfsgebouw - is wellicht te groot en in ieder geval onvoldoende gemotiveerd. De commissie is ook van mening dat door B&W niet voldaan is aan de normen van "goede ruimtelijke ordening".

Door een aantal omwonenden en de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten is gewezen op de cumulatie van de huisvesting van arbeidsmigranten. In een cirkel van zo'n drie kilometer rondom camping De Reulsberg zijn zo'n 3000 (!) arbeidsmigranten gehuisvest. De oververtegenwoordiging van arbeidsmigranten in het gebied heeft gevolgen voor de leefbaarheid en de veiligheid voor de omwonenden, die flinke overlast ervaren. De commissie adviseert het college van B&W - in de lijn van eerdere oproepen van de Werkgroep Huisvesting Abeidsmigranten aan B&W - nader te onderzoeken in hoeverre het onderwerp "cumulatie" mee kan worden genomen in haar toetsing van het criterium "goede ruimtelijke ordening".

De eigenaar van camping De Reulsberg wilde de op de camping te huisvesten arbeidsmigranten te werkstellen in diens bedrijf in Belfeld. Door de Werkgroep is er op gewezen dat in het Paraplubestemmingsplan Arbeidsmigranten is opgenomen dat minimaal 75% van de arbeidsmigranbten werkzaam zouden moeten zijn in de gemeente Horst aan de Maas. Aan dit argument heeft de commissie geen aandacht besteedt. Bij een eventuele nieuwe aanvraag van de eigenaar van de camping zal dit punt ongetwijfeld weer aan de orde worden gesteld door de omwonenden.

Overigens was die eigenaar al begonnen met de realisering van het nieuwe gebouw. Reden voor omwonenden om naar de voorzieningenrechter te stappen om de bouw te laten stilleggen. De rechter heeft besloten dat er tot zes weken na het besluit van B&W over de bezwaren tegen de vergunningverlening niet meer gebouw mag worden. Nu B&W de vergunning "herroepen" heeft en er dus feitelijk geen vergunning meer is voor de bouw, is de vraag wat er verder gebeurt. Bijvoorbeeld: moet de eigenaar alles afbreken van wat er tot nu toe gebouwd is? Op dit soort vragen zullen op korte termijn wellicht antwoorden volgen.

U bent hier