Zienswijze Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten op omgevingsvisie provincie Limburg
Zienswijze Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten op omgevingsvisie provincie Limburg
De Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten heeft aan het College van Gedeputeerde Staten van Limburg een brief geschreven met haar zienwswijze op de onlangs gepubliceerde ontwerp omgevingsvisie van de Provincie Limburg. Daarbij richt de werkgroep zich met name op de zaken in de omgevingsvisie die invloed hebben op het beleid met betrekking tot arbeidsmigrantie.
De Werkgroep schrijft in haar brief (zie bijlage) dat ze het niet eens is met de stelling van de provincie in haar ontwerp omgevingsvisie dat groei van de bevolking noodzakelijk is en daarvoor allerlei maatregelen genomen moeten worden. En ook het pleidooi van de provincie voor het werven van arbeidsmigranten stuit de werkgroep tegen de borst. Volgens de werkgroep moet de provincie zich niet inzetten voor een groei, maar voor op kwaliteit van levenen versterking van de bestaande bevolking. Daarbij is van belang jongeren te behouden voor de provincie, de terugkeer van Limburgers van elders naar Limburg te stimuleren en toemkomstperspectief te creëren binnen de verschillende regio's. Aanvullend moet de provincie volgens de werkgroep de ontwikkeling van werkgelegenheid se;ectief sturen. De werkgroep wijst er op dat de afgelopen jaren vooral werkgelegenheid is geworven waarvoor lokaal onvoldoende werknemers beschikbaar waren, met als gevolg een sterke toename van arbeidsmigranten. Denk daarbij aan de mega-distributiebedrijven op Greenport in Noord-Limburg.
De enorme toename van het aantal arbeidsmigranten belemmert het bereiken van beleidsdoelstellingen op het gebied van leefbaarheid, huisvesting en ruimtelijke kwaliteit. Het stelsel van arbeidsmigratie dat in oorsprong bedoeld was als tijdelijke oplossing, is de afgelopen jaren naar een structureel systeem gegroeid, dat in toenemende mate disfubctioneert, zowel op sociaal, economisch als bestuurlijk niveau. De Werkgroep geeft aan dat de door de provincie als "noodzakelijk" gedefinieerde werving van arbeidsmigranten berust op een mythe. Er moet niet meer werkgelegenheid gerealiseerd worden als nodig is voor de lokale mogelijkheden met hoge kwaliteit, in plaats van banen die primair afhankelijk zijn van het zogenaamde lage-lonen-model, waaronder felxibele arbeidsconstructies op basis van grootschalige inzet van arbeidsmigranten. Bedrijven die vooral draaien op arbeidsmigranten moet niet meer in aanmerking komen voor vestiging op de bedrijventereeinen in Limburg en sowieso niet op Klaver 7, het deel van Greenport dat in het gebied van Horst aan de Maas ligt.
De provincie stelt in haar ontwerp omgevingsvisie onder andere, dat méér huisvesting van arbeidsmigranten een oplossing zou zijn voor dakloosheid. Volgens de werkgroep een onjuiste aanname. Dakloosheid onder arbeidsmigranten is niet het gevolg van een structureel tekort aan woningen, maar van de aard van de huisvestingsconstructies en de kwetsbare juridische positie van deze groep. En ook waar het gaat om de vorm van huisvesting voor arbeidsmigranten - veelal logiesgebouwen - die de provincie voorstaat, is de werkgroep kritisch. Deze vorm van huisvesting is niet gelijkwaardig, niet duurzaam en in veel gevallen onmenswaardig. Arbeidsmigranten worden uitgesloten van bescherming onder het huurrecht. De praktijk draagt niuet bij aan integratie en participatie van arbeidsmigranten in de samenleving.
De werkgroep roept de provincie op te stoppen met het toevoegen van laagproductieve werkgelegenheid ente investeren in innovatie en automatisering. Het is volgens de werkgroep niet problematisch dat de beroepsbevolking krimpt. Dat is naar de meing van de werkgroep een realiteit die beheerst en verantwoord benaderd moet worden. Een kleinere innovatieve en technologisch hoogwaardige economie is teokomstbestendiger.
- Zie ook:
- Economie
Reactie toevoegen