h

SP-werkgroep (huisvesting) Arbeidsmigranten

Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 stelde B&W een notitie vast over de huisvesting van arbeidsmigranten. In de notitie werd melding gedaan van plannen voor huisvesting van zo'n drieduizend arbeidsmigranten. In de Hallo publiceerde de SP daarop een artikel over die plannen en deed een oproep aan burgers om zich aan te sluiten bij een op te richten werkgroep. Daar werd gevolg aan gegeven door bewonersgroepen uit Melderslo, Horst, Grubbenvorst, America en later ook Sevenum.

Voor het eerst manifesteerde de werkgroep zich in de vergadering van de gemeenteraad op 5 juni 2018 (lees hier het verslag van die vergadering). Na vier jaar stuurde de werkgroep een advies aan de politieke partijen die mee doen aan de raadsverkiezingen in 2022 en werd de balans opgemaakt van vier jaar actie voeren. Conclusie: Het tij lijkt te keren en "de politiek" - in dit geval het college van B&W - lijkt steeds meer zaken over te nemen die in die vier jaar bepleit zijn door de SP en de werkgroep. Meer invloed van de buurt op huisvestingsplannen via een verplicht omgevingsgesprek, huisvesting van arbeidsmigranten onder regie van de gemeente, meer aandacht voor het aanleren van de Nederlandse Taal op kosten van de werkgever en onder werktijd, betere handhaving en zeker niet onbelangrijk het beperken van de instroom van arbeidsmigranten. Via de "Richtlijnen omgevingsgesprek Horst aan de Maas" - mede tot stand gekomen in overleg met de Werkgroep - krijgen buurten meer mogelijkheden om mee te bepalen wat er in hun buurt gebeurt (lees hier het artikel over die "richtlijnen"). In America leidde dat tot een aangepaste locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten. In Sevenum gingen plannen aan de Zeesweg en uitbreiding van Kafra (waar Otto Workforce haar arbeidsmigranten huisvest) niet door. In Californië 2 werd het bestemmingsplan - waarin onder andere ook de huisvesting van 300 arbeidsmigranten geregeld was - aangepast na overleg met de buurt. Alleen de vele plannen aan de Horsterweg in Grubbenvorst en Venlo lijkt het college nog steeds door te willen duwen. En op veel plaatsen in de gemeente gaat het nog steeds mis of worden plannen ondanks verzet van de buurt toch goed gekeurd. Dat blijkt ook uit een onderzoek van de werkgroep, waarin inwoners van Horst aan de Maas is gevraagd hoe zij denken over de ontwikkelingen rondom de arbeidsmigranten. Alle reden om als werkgroep actief te blijven.

Vindt u het van belang om mee te praten over ontwikkelingen met betrekking tot de huisvesting van arbeidsmigranten of heeft u zelf te maken met plannen voor huisvesting en maakt u zich daar zorgen over, dan bent u van harte welkom bij de werkgroep. U kunt zich schriftelijk aanmelden. Zie aan linkerzijde kopje "contact".

U bent hier