h

Buurt mag meepraten over plannen voor huisvesting arbeidsmigranten

24 april 2021

Buurt mag meepraten over plannen voor huisvesting arbeidsmigranten

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Al jaren hamert de SP er in de gemeenteraad van Horst aan de Maas op dat buurten mee moeten kunnen praten als er in hun omgeving huisvesting voor arbeidsmigranten gepland wordt. In juni 2019 leidde dat er toe dat B&W de gemeenteraad beloofde in gesprek te gaan met de door de SP opgerichte Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten (lees hier het artikel over de raadsvergadering waarin die toezegging gedaan werd). En uiteindelijk heeft dat geleid tot de notitie "Richtlijnen omgevingsgesprek Horst aan de Maas" (zie bijlage) die in de vergadering van 20 april 2021 door de gemeenteraad is aangenomen. 

Voordat het voorstel van B&W door de raad vastgesteld werd, kraakte SP-woordvoerder Michael Van Rengs toch nog enkele noten. Hij wees in zijn betoog op de ervaringen van buurten met "omgevingsgesprekken" die niet altijd positief waren. Daarbij speelde onder andere dat de kennis van de buurt over bijvoorbeeld wettelijke bepalingen vaak ontbreekt. Terwijl de initiatiefnemer van een hisvestingsplan vaak adviseurs inschakelde om hem te ondersteunen. SP'er Van Rengs vond het dan ook goede zaak dat er voor de buurt een mogelijkheid is om ondersteuning te vragen, bijvoorbeeld bij welzijnsinstelling Synthese. Het is volgens Van Rengs belangrijk ervoor te waken dat er een goede balans gebracht wordt in de positie van de buurt ten opzichte van de huisvester. "En verder", zo betoogde de SP'er, "dient de gemeente het voortouw te nemen in het aanbieden van relevante informatie over wet- en regelgeving en duidelijk te communiceren over de inhoud van de plannen, óók in de publicaties in de media" (red.: zodat de buurt weet dat er eventueel plannen voor huisvesting in hun buurt bestaan).  Daar door de SP-woordvoerder naar gevraagd zei wethouder Bouten (PvdA) toe, dat hij de gemeenteraad regelmatig bijpraat over de gelopen gesprekken en de uitkomst ervan.

Een punt dat nog voor enige discussie zorgde was de vraag wie als "belanghebbenden" beschouwd konden worden bij de plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten. Zijn dat alleen de burgers uit de buurt, zoals vooral de VVD betoogde, of óók andere burgers, die verder weg wonen, maar toch te maken krijgen met de huisvestingsplannen, zoals de SP vindt. Het college van B&W stelde voor dat het aan de initiatiefnemer van huisvestingsplannen is om te bepalen wie hij uitnodigt voor het omgevingsgesprek. De SP bepleitte dat de gemeente voorafgaande aan het omgevingsgesprek moet overzien welke mensen zijn uitgenodigd en waar er nog hiaten zitten. Eerder had de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten dit punt ook al ingebracht in de gesprekken van de werkgroep met de wethouder. Daarbij wees de werkgroep op de ervaringen met de plannen van Otto Work Force in Sevenum, waarbij toentertijd slechts een klein gedeelte van de buurt werd uitgenodigd en de omgevingsdialoog weinig voorstelde.

De SP vroeg de wethouder ook om preciezer te omschrijven aan welke criteria dit soort gesprekken minimaal aan moeten voldoen. Zo weet de buurt en de initiatiefnemer waar ze aan toe zijn. om zo daadwerkelijk een basaal niveau te kunnen krijgen en teleurstellingen achteraf voorkomen kunnen worden. Wethouder Bouten stelde dat de toekomstige gesprekken waarschijnlijk te veel van elkaar zouden gaan verschllen om eenduidige criteria daarvoor op te stellen. Uiteindelijk zegde hij toe dat de omgevingsgesprekken die gevoerd worden, geëvalueerd worden en dat daaruit punten mee genomen kunnen worden, op basis waarvan duidelijkere criteria geformuleerd kunnen worden.

Van Rengs besloot zijn betoog met de constatering dat op dit moment deze gesprekken helaas geen juridische consequenties hebben. Als de plannen van de huisvester voldoen aan wettelijke regels, dan kan de inbreng van de buurt nog gewoon genegeerd worden. Eerder is door de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten bedongen dat de initiatefnemer verplicht is om bij het aanvragen van een vergunning ook een verslag toegevoegd wordt over het gesprek met de buurt. De SP hoopt dat dit in de toekomst door de gemeente bij elk initiatief verplicht zal worden. Het college onderzoekt nu of het toevoegen van het verslag over het gesprek met de buurt aan de vergunningaanvrage verplicht kan worden opgelegd, als een zogeheten "indieningsvereiste".

Al bij al vond de SP de "richtlijnen" ondanks een aantal tekortkomingen tóch een duidelijke vooruitgang en dat was reden om in te stemmen met het voorstel van B&W.

U bent hier