h

Werkgroep Arbeidsmigranten gesprekspartner voor B&W

20 juni 2019

Werkgroep Arbeidsmigranten gesprekspartner voor B&W

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de raadsvergadering van 18 juni 2019 stond het beleid rondom arbeidsmigranten geagendeerd. De SP heeft uiteindelijk niet ingestemd met dat beleid, omdat een aantal voor de SP fundamentele zaken niet gerealiseerd worden. Het uitgangspunt van het gemeentebestuur is dat arbeidsmigranten onmisbaar zijn in onze economie. De SP wijst dat van de hand. In Horst aan de Maas zitten ongeveer 1100 mensen ongewild zonder werk. Voor de SP is het belangrijk om eerst déze mensen een baan te bezorgen of een zinvolle dagbesteding, alvorens we mensen uit het buitenland óns werk laten doen.

Sonja van Giersbergen, die namens de SP het woord voerde over het onderwerp "Arbeidsmigranten", stelde in haar betoog dat als er al arbeidsmigranten komen die gehuisvest moeten worden in Horst aan de Maas, het dan van belang is dat de omwonenden daarover mee kunnen praten. Dat heet in moderne taal "een omgevingsdialoog". Die omgevingsdialoog - die initiatiefnemers voor huisvesting van arbeidsmigranten vooraf moeten voeren met de omwonenden - is voor de SP erg belangrijk. Op dit moment zijn er gesprekken gaande van B&W met de Werkgroep Arbeidsmigranten. De leden van die werkgroep (burgers die concreet te maken hebben gehad met plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten bij hen in de buurt), ondersteund door de SP, zijn volgens Van Giersbergen dé experts op het gebied van wat er ontbreekt in de dialogen tot nu toe. De raadsleden Eric Brouwers (CDA) en Richard van de Weegen (PvdA) complimenteerden de SP met de ondersteuning van de omwonenden en door B&W werd toegezegd dat de werkgroep ook in de toekomst de gesprekspartner blijft, als het gaat om de inrichting van de omgevingsdialoog. Daarbij gaat het er vooral om, hoe zo'n omgevingsdialoog zorgvuldig kan plaatsvinden. Wethouder Vostermans noemde dat "een uitgestoken hand" richting de werkgroep.

Ook wat longstay en integratie van arbeidsmigranten in dorpen en wijken betreft zijn leden van de SP actief via het zogenaamde "Drie wijkenoverleg". In America en Hegelsom wordt gekeken of dorpen zelf een stem kunnen krijgen in het toewijzen van sociale huurwoningen, met als doel een dorp of wijk leefbaar te houden. Sociale huurbuurten moeten ontzien worden, omdat zij al genoeg uitdagingen op hun bordje hebben. Ook hier vond de SP gehoor in de gemeenteraad.

Van Giersbergen: "Een werkgever dient goed te zorgen voor zijn werknemers, zeker in een tijd van krapte, met eerlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden. Arbeidsmigranten zijn voor hun huisvesting vaak afhankelijk van hun werkgever, wat tot problemen leidt als je je baan verliest of ergens anders gaat werken. De SP is fel tegenstander van deze dubbele afhankelijkheid".

De SP-woordvoerder betoogde dat - als huisvesting leidt tot problemen in de samenleving - degene die profiteert van die arbeid ook de lasten dient te dragen door te investeren in veiligheid in dorpen, wijken en buurten. Verder dient volgens Van Giersbergen door de werkgever geïnvesteerd te worden in integratie. Bijvoorbeeld door lessen in taal en cultuur, maar ook door gesprekken te voeren met buurten waar hun werknemers gaan wonen. Dat is volgens het SP-raadslid pas een echte dialoog.

Aan het einde van haar betoog stelde Van Giersbergen: "De SP staat voor goede arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten en de ’gewone’ Nederlander en blijft afwijzend staan tegenover het inzetten van arbeidsmigranten als concurrenten op de arbeidsmarkt om de lonen laag te houden. Wij willen geen groepen tegenover elkaar zetten, die allebei de gevolgen ervaren van een doorgeslagen marktwerking waarin het aandeelhouderskapitaal belangrijker lijkt te zijn dan het welzijn van mensen. Daarom stemmen wij tegen dit beleid".

U bent hier