h

Beroep tegen handelwijze Provincie Limburg jegens Megaloods van Geodis

12 januari 2025

Beroep tegen handelwijze Provincie Limburg jegens Megaloods van Geodis

Foto: John van Dooren / Behoud de Parel

Omwonendenen van de Zeesweg en omgeving in Sevenum - ondersteunt door Vereniging Behoud de Parel en de SP-werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten voeren al langer juridische actie tegen de komst van een megaloods van distributiebedrijf Geodis in Sevenum. Bezwaren tegen het verlenen van een omgevingsverguning werden door de gemeente Horst aan de Maas afgewezen. Reden om in beroep te gaan bij de rechter tegen het verlenen van die omgevingsvergunning. Door de fractie van de SP in Provinciale Staten werden vragen gesteld over de investering van de provincie in de energielevering aan Geodis. En nu zijn de omwonenden met steun van Behoud de Parel naar de rechter gestapt, omdat diezelfde provincie een zogenaamde "Positieve weigering" verleent aan Geodis.

"Positieve weigering"
Per 1 januari 2020 geldt bij toepassing van de Natuurbeschermingswet alleen nog een vergunningplicht voor projecten die gevolgen kunnen hebben voor Natura 2000-gebieden (denk in dit geval aan de Maasduinen en De Peel). Als eerder verworven stikstofuitstootrechten gebruikt kunnen worden voor een nieuw initiatief (dat heet intern salderen), dan leidt dat niet tot een toename van de stikstofdepositie en dan worden die Natura-2000 gebieden niet verder aangetast (volgens de wetgevr). Er geldt dan geen vergunningplicht in zo'n situatie en als je dan toch om een vergunning vraagt, krijgt de initiatiefnemer bericht dat er geen vergunning nodig is en dat de aanvraag wordt geweigerd, de zogenoemde 'positieve weigering'. In het geval van Geodis heeft de Provincie Limburg dus besloten bij Geodis zo'n "positeieve weigering" toe te passen.

Beroep tegen "Positieve weigering"
Behoud de Parel legt zich niet meer bij het besluit van de provuncie en gaat in beroep tegen de positieve weigering. Dat doet de vereniging met de financiële steun van veel bewoners uit Sevenum en omstreken. De bekende jurist Valentijn Wösten heeft het beroep namens de vereniging ingediend, met een juridische onderbouwing waarom de positieve weigering onterecht is afgegeven door provincie.

Wat zijn de plannen van Geodis?
Het gaat in de plannen van Geodis om de oprichting van twee enorme gebouwen op een terrein van 21,5 hectare (ongeveer 30 voetbalvelden), samen met een asfaltoppervlak voor vrachtwagens en andere voertuigen. Het complex komt bijzonder dicht bij de huizen van de bewoners aan de Zeesweg, op slechts een kleine 100 meter afstand. De gebouwen zullen 15 tot 25 meter hoog worden, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de omgeving, zowel qua verstoring als visuele impact. Het enorme gebouw ligt niet alleen kort bij bewoners in het buitengebied, maar heeft ook een grote
impact op het dorpse karakter van het dorp Sevenum.

Komst Geodis "goed voor het milieu"
Volgens de Provincie Limburg en de adviseurs van Geodis is de bouw van dit enorme distributiecentrum goed voor het milieu, de leefomgeving en de Natura 2000-gebieden De Peel en Maasduinen. Zij beweren dat het ontwikkelen van deze bedrijvigheid in het voormalig fruit – en landbouwgebied beter zou zijn dan de laanbomen, fruitteelt en akkers van weleer.

Bezwaren van bewoners en Behoud de Parel
De omwonenden zijn het absoluut niet eens met deze redenering. Ze wijzen erop dat de bouw niet alleen schadelijk zal zijn voor de natuur, maar ook voor hun gezondheid, veiligheid en levenskwaliteit. De komst van duizenden extra vervoersbewegingen (vrachtwagens, busjes en auto’s) zal zorgen voor extra verkeersdrukte en luchtvervuiling. Bovendien stellen zij dat het gebied
onterecht wordt opgeofferd voor een project dat, naar hun mening, voornamelijk alleen maar financieel gewin betekent voor het betrokken bedrijf (een Franse multinational). Ook is zichtbaar gerommeld in de vergunningverlening en zijn bijvoorbeeld in de calculatie van de eerdere emissies gronden meegenomen die geen eigendom zijn van de aanvrager. Daarnaast wordt uitgegaan van een hogere emissie dan de werkelijke emissie, dit omdat de gronden op een andere manier gebruikt zijn in de laatste jaren (laanbomen- en fruitbomen en akkers in plaats van grasland). Ook de zijn de bemestingsnormen de laatste decennia drastisch verlaagd. "Volgens de redenering van Geodis en de provincie Limburg kunnen we beter heel Nederland volbouwen met distributiebedrijven in plaats van akkers en fruitbomen", aldus Behoud de Parel.

Belangenverstrengeling en twijfelachtige vergunningverlening
Een belangrijk aspect van dit project is de betrokkenheid van zowel de Provincie Limburg als de gemeente Horst aan de Maas, die beide aandeelhouders zijn van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo B.V. Dit bedrijf werkt samen met Geodis om het distributiecentrum te realiseren. Er is een Groninger Akte afgesloten, waarmee Greenport de koopsom van bijna 40 miljoen euro zal ontvangen, maar alleen als alle vergunningen zijn verleend. Dit roept zorgen op over belangenverstrengeling, aangezien de betrokken overheden direct financieel profiteren van de vergunningverlening. In 2022 werd er al een lening van 40 miljoen euro meegenomen in de boekhouding van Greenport, terwijl het bedrijf op dat moment 15 miljoen euro verlies draaide. Deze financiële situatie roept veel vraagtekens op over de transparantie en integriteit van het proces.

Jurist Valentijn Wösten
Omwonenden en Behoud de Parel pakken samen de juridische strijd op en gaan in beroep tegen de beslissing van de Provincie Limburg. Ze worden hierbij bijgestaan door de landelijk bekende jurist Valentijn Wösten, die zich zal inzetten om dwalingen van het openbaar bestuur aan te vechten en
voor de bescherming van de milieu en leefbaarheid, waarbij de Maasduinen en de Peel als Natura 2000 gebieden een belangrijke rol spelen.

PS: Wil je nog een financiële bijdrage doneren, dan is dit natuurlijk mogelijk. Dat kun je doen door hier te klikken.

U bent hier