h

Riky Schut door Remi Poppe geëerd met opspelden Zilveren Tomaat

12 oktober 2022

Riky Schut door Remi Poppe geëerd met opspelden Zilveren Tomaat

Foto: Guus Geurts / SP Horst aan de Maas

Dinsdag 11 oktober 2022 organiseerde de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg een openbare informatieavond met als titel “Landbouwbeleid: benut de kracht van de markt”. Het thema van de avond en de keuze voor de gastsprekers is in samenspraak met de andere leden van de werkgroep vastgesteld door Riky Schut. Op de avond nam Riky afscheid van de werkgroep. In verband met haar leeftijd wil Riky het wat rustiger aan gaan doen. Reden om haar aan het einde van de avond in het zonnetje te zetten.

Foto: Guus Geurts / SP Horst aan de Maas
Ruim 50 mensen zijn naar de openbare informatieavond gekomen, waaronder veel mensen die in het verleden met Riky Schut samen hebben gewerkt en haar familie. Zij kwamen voor de inleidingen van Maurits Severink en Jules Iding over de stand van zaken in de landbouw en de veeteelt en de daarop volgende discussie (lees hier het artikel over de inleidingen en discussie). Maar zij kwamen zeker ook om Riky Schut in het zonnetje te zetten. Ter ere van haar onvermoeibare inzet voor de boeren in het algemeen en de kleine en middelgrote gezinsbedrijven in de agrarische sector in het bijzonder.

In het kader van het afscheid van Riky Schut van de SP-Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg werd Riky Schut voorafgaande aan de informatieavond geïnterviewd door journaliste Angela Janssens van Dagblad de Limburger (lees dat artikel in de bijlage). Riky Schut is de medeoprichter van Werkgroep Land- en Tuinbouw  Noord-Limburg. Met het afscheid van de werkgroep zette Riky tegelijkertijd een punt achter haar imposante lijst aan activiteiten door de jaren heen.

Frits van den Bosch, één van de vroegere strijdmakkers van Riky, schreef aan de werkgroep dat hij Riky in 1996 voor het eerst was tegengekomen bij de groep Stekel, de Steungroep kerk en landbouw. Een warme kennismaking, volgens Frits. Riky vroeg hem meteen mee te werken aan de oprichting van de Werkgroep Landbouw en Armoede, een actiegroep ter ondersteuning van agrariërs in moeilijke tijden. Ook Rentia Krijnen was daarbij betrokken. Zij meldde aan de werkgroep dat Riky als secretaris alle politieke partijen aanschreef. Het ‘melkleasen’ was een van de bereikte resultaten, weet Rentia zich nog te herinneren. De Werkgroep Landbouw en Armoede is door meerdere landbouwministers uitgenodigd voor advies (in de bijlage een boekje over het werk van de Werkgroep Landbouw en Armoede, later Werkgroep Landbouw en Inkomen).

Op een bijeenkomst van de organisatie Zorg om Boer en tuinder (de ZOB) was Jan Marijnissen gastspreker. Jan nam twee SP-Kamerleden mee, Jan de Wit en Remi Poppe. Ook Riky was aanwezig. Haar eerste ontmoeting met de SP. Riky heeft daar volgens Frits van den Bosch tot laat overlegd met de SP’ers en daar werd de aanzet gegeven voor de oprichting van Platform "Aarde, Boer, consument", samen met Remi Poppe. Bij "Aarde, Boer en Consument" sloten zich diverse groeperingen aan, waarvan een aantal op de informatieavond vertegenwoordigd waren. 

De betrokkenheid van Riky bij de problemen in de boerensector bleek ook uit de oprichting van BIN, Boeren In Nood, later Perspectief. Riky regelt vakantiedagen voor boeren in de klem. Door hen enkele dagen op vakantie te sturen kunnen zij hun hoofd legen en er weer fris tegen aan. De organisatie kan ieder jaar weer mensen op pad sturen!

In 2006 kreeg Riky de Ab Harrewijnprijs toegekend. De prijs is bedoeld voor personen en organisaties met een sociaal doel. Van de prijs heeft ze  een boek laten schrijven door Hetty Doeze Jager, dat uitgebracht is in 2007 met als titel “Veertien levensverhalen”.  Verhalen van boeren, die echt in de problemen zaten.

Foto: Guus Geurts / SP Horst aan de Maas
Riky heeft inmiddels zelf ook haar levensverhaal te boek gesteld. In haar speech memoreerde Riky daaraan (lees meer over haar speech in het artikel over de informatieavond). Naast boerenactiviste is Riky ook een feministe. Riky heeft een gedicht aan het papier toevertrouwd, dat presentator Paul Geurts aan het einde van de avond voorlas (zie bijlage).

Daarna werd Riky Schut verrast door Remi Poppe. Remi vertelde over de samenwerking met Riky bij de oprichting van het platform “Aarde, boer en consument” en kon haar mededelen dat het bestuur van de SP haar wilde eren voor haar inzet met de Zilveren Tomaat. Vervolgens spelde hij de Zilveren Tomaat bij Riky op de revers. Een hartelijk applaus van de aanwezigen onderstreepte de waardering die Riky kreeg voor haar belangrijke werk.

Reactie toevoegen

U bent hier