h

SP vóór natuurlijke ontwikkeling Maasweerden Grubbenvorst/Lottum

10 maart 2022

SP vóór natuurlijke ontwikkeling Maasweerden Grubbenvorst/Lottum

Foto: - / Gemeente Horst aan de Maas

Jaren geleden werd er een plan gemaakt om bescherming te bieden tegen het overstromen van de Maas. Om dit te realiseren werd aangedrongen op de komst van een zogeheten Centrale Verwerkingsinstallatie (CVI) om het grind te kunnen opvangen en daarnaast verwerken. De insteek volgens het toenmalige college was veiligheid en het ging zeker niet om economisch gewin. De plannen aan het begin van 2007 waren urgent en moesten snel worden uitgevoerd. Die urgentie bleek wel mee te vallen...

We schrijven nu 2022 en de CVI heeft nog geen grind uit de Maasgeul bij  Grubbenvorst of Lottum verwerkt. Wel is de omgeving ter plekke drastisch veranderd van rustieke bolakkers met mooie stukjes met bomen naar een groot maanlandschap met bergen zand. De meeste grond in de omgeving is ook van de grindverwerker.

In de raadsvergadering van 8 maart 2002 werd een visiedocument behandeld over hoe het "gezicht naar de Maas" eruit moet gaan zien in de toekomst. Behoud de Parel is voorzichtig tevreden, want het college van B&W lijkt te kiezen voor natuurontwikkeling van de Maasweerden (lees hier het artikel op de website van Behoud de Parel). Maar écht duidelijke keuzen worden nog niet gemaakt in het visiedocument, volgens Michael Van Rengs, SP-gemeenteraadslid.

Van Rengs: "Kort samengevat heeft men eigenlijk gewoon nog geen flauw idee van hoe de plannen eruit gaan zien. E moet nog flink overlegd worden om draagvlak te kunnen krijgen in beide dorpen. Verder staat er betrekkelijk weinig concreets in dit stuk en ja, dat dan wel, het ontwikkelkader is wederom een mooi boekje".

De SP pleit - net als de vereniging Behoud de Parel - voor natuur terug op deze plek eventueel met kleinschalige projecten. Daarom heeft de SP samen met PvdA, D66/GroenLinks en Perspectief een motie ingediend (zie bijlage) met de boodschap dat ontgrinden in het Maasterras om economische redenen haaks staat op de kernwaarden en uitgangspunten van het ontwikkelkader. De motie is aangenomen, dus het nieuwe college is gewaarschuwd!

Reactie toevoegen

U bent hier