h

Geen discussie: coalitie zet deur wijd open voor arbeidsmigranten

13 oktober 2018

Geen discussie: coalitie zet deur wijd open voor arbeidsmigranten

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Mooie woorden als het gaat om betrokkenheid van burgers bij het ontwikkelen van nieuw beleid. Maar als het om huisvesting van arbeidsmigranten gaat, drijft B&W haar zin gewoon door. En de coalitiepartijen CDA, Essentie, D66 en PvdA steunen het college daar in. De SP biedt als enige tegenwicht!

Als het aan de SP ligt moet de gemeente Horst aan de Maas bij het ontwikkelen van beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten beginnen bij het begin. Bart Cox, voorzitter van de fractie van de SP: "Eerst moet de vraag beantwoord worden of we er wel voor moeten kiezen om zoveel arbeidsmigranten naar onze gemeente te halen. Pas als die discussie gevoerd is en draagvlak voor het beleid gevonden is, kan er verder gepraat worden".  

In de themabijeenkomst van 9 oktober jl. kwamen inleiders aan het woord uit het bedrijfsleven en vrijwel alleen voorstanders van massale huisvesting van arbeidsmigranten. Daarmee was de discussie bij voorbaat gesloten, voordat ze nog kon beginnen! B&W praten het bedrijfsleven na en stellen dat arbeidsmigranten nu eenmaal hard nodig zijn. Volgens de SP heeft de gemeente Horst aan de Maas echter een veel bredere verantwoordelijkheid dan alleen maar aan de vraag van ondernemers en bedrijven tegemoet te komen.

"De SP heeft het college en de raad opgeroepen een echt open discussie te voeren. Maar kennelijk is dat niet in het belang van de partijen (lees uitzendbureaus en andere huisvesters van arbeidsmigranten) die door CDA, Essentie, D66/GroenLinks en PvdA bediend moeten worden. Daarmee trekken – als puntje bij paaltje komt – uiteindelijk de burgers van Horst aan de Maas aan het kortste eind. Een gemiste kans!" Aldus Bart Cox.

U bent hier