h

Inwoners Castenray met Kamerlid van Kent (SP) in gesprek over protest tegen plannen huisvesting arbeidsmigranten in Castenray

11 mei 2025

Inwoners Castenray met Kamerlid van Kent (SP) in gesprek over protest tegen plannen huisvesting arbeidsmigranten in Castenray

Foto: SP / SP

Vrijdag 9 mei 2025 toonden EenVandaag en Nieuwsuur belangstelling voor de perikelen rondom de huisvesting van Arbeidsmigranten in Castenray (gemeente Venray). Ondernemer Van Osch wil 125 arbeidsmigranten onder brengen op een perceel in Castenray, waar nu nog een vervallen boerderij staat. De buurt heeft daar grote moeite mee. Zij zijn van mening dat er in de omgeving al voldoende arbeidsmigranten gehuisvest zijn. De balans is eigenlijk al verstoord. Maar nu wil verantwoordelijk wethouder Schryver (VVD) van Venray de regels die tot nu toe gelden in de gemeente gaan verruimen, om de huisvesting voor Van Osch tóch mogelijk te maken. En tegelijkertijd heeft hij een brief gestuurd naar Minister Van Hijum, waarin hij de minister oproept een motie van Bart van Kent (SP-kamerlid) om grote huisvestingslocaties te verbieden naast zich neer te leggen.

Interview EenVandaag met omwonenden

’s Middags ging EenVandaag met een groepje omwonenden en Paul Geurts van de SP-werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten Horst aan de Maas in gesprek over de kritiek op de plannen van initiatiefnemer Van Osch en wethouder De Schryver. De omwonenden vertelden wat het probleem is in Castenray. Daar is een oude, leegstaande boerderij opgekocht met een paar hectare grond erbij. Ondernemer Van Osch en een mede-initiatiefnemer hebben het plan opgevat om hier een opvanglocatie te gaan bouwen voor 124 migranten. Van Osch heeft op nog geen kilometer afstand al een locatie waar een vergunning voor is verleend voor 124 migranten. Toon Heldens, één van de omwonenden, vertelde aan EenVandaag-journaliste Eveline Rethmeijer dat er op dit moment zeker twintig adressen bekend zijn rondom Castenray waar in totaal meer dan duizend arbeidsmigranten gehuisvest zijn. De bewoners wijzen er op dat in Castenray zo’n 850 mensen wonen en in de directe omgeving die ongeveer 1000 migranten. De verhoudingen zijn volgens de omwonenden dan ook helemaal zoek.

Ondertussen zien de omwonenden de overlast toenemen. "Er is sprake van geluidsoverlast, alcoholmisbruik, vechtpartijen en zelfs prostitutie. Bovendien ontstaan er gevaarlijke situaties als arbeidsmigranten over onverlichte wegen dwalen", stelt Misja Demandt. "We voelen ons niet gehoord, omdat het college de plannen toejuicht, terwijl er geen draagvlak is in de buurt". Algemeen stoort het de aanwezige omwonenden dat De Schryver wél in gesprek gaat me de initiatiefnemers, maar niet met de omwonenden.

Lees hier het verslag (inclusief filmpje over interview van mensen in Castenray) van een onderzoek van EenVandaag naar begrenzing van het aantal arbeidsmigranten door gemeenten in Nederland.

Regel: maximum aantal arbeidsmigranten binnen cirkel van 2,5 km! 

Belangrijk discussiepunt is het plan van wethouder De Schryver om voor het hele buitengebied in de gemeente Venray het nu nog geldende afstandscriterium wil schrappen. Het criterium houdt in dat er in een straal van 2,5 km maximaal 400 arbeidsmigranten gehuisvest mogen worden in vrijkomende agrarische bebouwing. Dat beleid was bedoeld om een eind te maken aan de illegale huisvestingslocaties die er in de gemeente zijn. De mensen die in het buitengebied wonen verzetten zich tegen het schrappen van de afstandsregel. Dan is er volgens de betrokken inwoners geen enkele rem meer op de aantallen, waardoor er wildgroei ontstaat. Zeker met de wetenschap dat er in de gemeente zo'n 90 boeren hebben aangekondigd om te gaan stoppen. Dat betekent dat er dus heel veel bebouwing vrij gaat komen. De kans is groot dat in die leegkomende gebouwen arbeidsmigranten gehuisvest mogen worden. Volgens Toon Heldens, woordvoerder van de omwonenden is de kans groot dat er allerlei vastgoedbedrijven die boerderijen op gaan kopen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Want dat is inmiddels een echte melkkoe geworden, een keihard verdienmodel. Eén van de aanwezigen merkte op dat de massale varkenshouderijen die er tot nu was in Venray vervangen wordt door “mensenhouderijen”. Elianne Sweelssen, raadslid van de SP in de gemeenteraad van Venray – één van de aanwezigen – zei het begrijpelijk te vinden dat mensen in opstand komen. Want met de belangen van deze inwoners wordt door het College van B&W van Venray nauwelijks rekening gehouden, terwijl de ondernemers in de watten gelegd gaan worden.

Kijk hieronder naar de opnamens van Fleur Heldens, journalist van Weekblad Peel en Maas TV:

Brief Dorpsraden Castenray, Leunen en Oirlo

Ook de Dorpsraden van Castenray, Leunen en Orilo vrezen voor de leefbaarheid in en om de dorpskernen. Eerder heeft de gemeenteraad juist besloten de afstandsregel toe te voegen aan het beleid van de gemeente Venray, om te voorkomen dat er ‘migrantendorpen’ in het buitengebied zouden kunnen ontstaan. Het College van burgemeester en wethouders van Venray wil af van de afstandsregel, omdat die volgens haar vertragend en belemmerend werkt.De dorpsraden van Castenray, Leunen en Oirlo noemen het schrappen van de afstandsregel in een brief aan de gemeente Venray ongewenst (zie bijlage). ‘Juist in een tijd waarin draagvlak voor arbeidsmigratie onder druk staat, is het essentieel om duidelijke kaders te handhaven en een zorgvuldig afgewogen beleid te voeren’, schrijven de raden.

Update: In de raadsvergadering van dinsdag 13 mei 2025 heeft de gemeenteraad van Venray in meerderheid (23 vóór, 3 VVD'ers tegen) besloten dat het afstandscriterium (maximaal 400 arbeidsmigranten in een straal van 2,5 kilometer)  gehandheefd blijft (kijk en luister hier naar de gemeenteraadsvergadering - doorscrollen naar agendapunt 9).

Interview EenVandaag met Paul Geurts

Foto: Toon Heldens / SP Horst aan de Maas
In het interview van EenVandaag met Paul Geurts (voorzitter van de SP-werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten) verwijst hij naar het laatste advies van de Adviesraad Migratie. Die Adviesraad stelde dat in het beleid van overheden veel te weinig aandacht is voor integratie van arbeidsmigranten. Werkgevers en uitzendbureaus maken daar nauwelijks werk van. Zij hebben de lusten (goedkope arbeid en een verdienmodel met het verhuren van huisvestingslocaties) en de lasten moet de samenleving (lees de belastingbetaler) dragen. Door arbeidsmigranten in grote groepen te huisvesten op bedrijventerreinen en op het platteland, zonder de nodige voorzieningen - zoals bijvoorbeeld in Castenray - kan er nauwelijks sprake zijn van integratie.

Economische schade

Geurts wijst er ook op dat inschakelen van arbeidsmigranten juist economische schade brengt. Dat 'we' niet zonder arbeidsmigranten kunnen is een mythe. Er staan heel veel Nederlanders langs de lijn die graag aan de bak zouden komen. En als de arbeidsvoorwaarden verbeterd worden, zijn veel Nederlanders graag bereid dat werk te doen. Of - voor zover dat niet het geval is - kan het werk veel beter geautomatiseerd worden. Dat verhoogd ook nog eens de productiviteit in Nederland, zo is gebleken uit onderzoek. Sterker nog: door arbeidsmigranten continu tegen lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden en belachelijke arbeidsvoorwaarden naar hier toe te halen, wordt het hele loongebouw in Nederland laag gehouden. Doordat ook zij een beroep doen op woningen, zijn er grote tekorten op de woonmarkt. In Horst aan de Maas bestaat een gemiddelde wachttijd van zo'n zeven jaar voor je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Er zou veel meer gebouwd moeten worden, voor de autochtone bevolking én voor arbeidsmigranten, voor zover die nog wel nodig zijn. Tenslotte: doordat arbeidsmigranten ook een beroep doen op allerlei maatschappelijke diensten (denk aan zorg, politie, maatschappelijk werk, daklozenopvang, enzovoorts) moet je al weer haast arbeidsmigranten hier naartoe halen, om tekorten van personeel in die sector op te vangen De arbeidsmigranten-paradox, zoals dat genoemd wordt. Kortom: we zouden arbeidsmigratie veel strakker moeten regelen om daar regie op te houden en om humanitaire standaarden hoog te houden.

Motie Van Kent tegen grootschalige huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten

In de namiddag voegden zich ruim 30 omwonenden bij de woordvoerders van de buurt om in gesprek te gaan met Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP). Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de brief van wethouder Schryver aan minister Van Hijum tégen de SP-motie tegen grootschalige huisvestinglocaties. Die motie diende Van Kent (SP) in bij een debat in de Tweede Kamer met Minister van Hijum (NSC) over grootschalige huisvestingslocaties in onder andere Horst aan de Maas, die door vrijwel de gehele Tweede Kamer was aangenomen.

SP'er Van Kent noemt grootschalige huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten 'onwesnelijk'. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de arbeidsmigranten zelf. "De SP vindt het niet menswaardig om mensen aan randen van dorpen als kippen boven op elkaar geperst te huiisvesten, terwijl er geen voorzieningen zijn, er geen politiecapaciteit is, er geen huisvestingscapaciteit is en er verder niets te doen is".

Ook aanwezig was de Nieuwsuur-journaliste Ronja Hijmans en een journalist van de lokale omroep van Weekblad Peel en Maas uit Venray.  Bart van Kent sprak de aanwezigen toe en gaf duidelijke uitleg over het ontstaan en vervolgens de ontwikkelingen rondom de problemen van arbeidsmigratie. En de problemen die dat veroorzaakt voor zowel de omwonenden als de arbeidsmigranten. En met Nieuwsuur sprak Van Kent over de  motie.

U bent hier