h

Bewoners Zonnehof uiten zorgen tegenover gemeenteraad en college

1 september 2023

Bewoners Zonnehof uiten zorgen tegenover gemeenteraad en college

Foto: Horst aan de Maas / Horst aan de Maas

Tijdens de raadsavond van 29 augustus 2023 heeft de bewonersgroep Zonnehof e.o. Tienray gebruik gemaakt van het spreekrecht. Bij monde van voorzitter Eric Claessens werd de bezorgdheid geuit over de gang van zaken rondom de gebiedsontwikkeling aldaar (zie tekst spreekrecht in bijlage).

De grote angst vant de bewoners is dat zij geen zeggenschap hebben over wat er gaat gebeuren. In eerste instantie draaide het om de grootscheepse aanpassing van het parochiehuis, die – zo meldde wethouder Bouten – aangepast gaat worden, ook aan de behoeften van de gebruikers van Dienstencentrum Zonnehof, dat vrijwel zeker gaat verdwijnen. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat er naar de woningen van Zonnehof zelf gekeken wordt.

Al langer gaan verhalen rond in Tienray dat er met die woningen wat staat te gebeuren. Wonen Limburg, waarmee de bewoners – gesteund door de SP – al de nodige gesprekken hebben gevoerd sinds oktober vorig jaar, bleef steeds zeggen dat er helemaal geen plannen zijn. Twee maanden na het laatste gesprek viel de uitnodiging voor een bijeenkomst over de gebiedsontwikkeling Tienray bij de bewoners van Zonnehof op de mat. En tijdens die bijeenkomst kon tussen de regels door opgemaakt worden dat het niet alleen om de gemeenschapsaccommodatie ging.

De woningen zijn dringend toe aan (achterstallig) onderhoud, maar – zo heeft Wonen Limburg duidelijk gemaakt – er is geen geld voor renovatie. Wel zullen binnenkort extra platen aan de voorzijde van de huizen geplaatst worden die vervolgens in een uniforme kleur zullen worden geschilderd. Een cosmetische aanpassing, die geen energiebezuiniging oplevert.

Wethouder Bouten gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 29 augustus 2023 aan dat er iets moet gebeuren met de woningen. En als renovatie niet aan de orde is, dan zijn er volgens hem weinig andere opties over behalve sloop. Maar hij benadrukte dat dat niet aan de gemeente is, maar aan Wonen Limburg.

De bewoners van Zonnehof vinden dat ze het recht hebben om mee te beslissen over de ontwikkeling van hun buurt en mogelijke plannen met hun woonplek.

Er is inmiddels een half jaar voorbij en het team gebiedsontwikkeling heeft in die tijd verder gewerkt aan de kaders en zal op 5 oktober 2023 de plannen verder bekendmaken. De bewonersgroep zal daar zeker bij aanwezig zijn om ook namens de andere bewoners te laten horen wat zij vindt dat er moet gebeuren. En ook om duidelijk te maken dat er niet vóór en óver hen beslist moet worden.

Reactie toevoegen

U bent hier