h

SP en bewoners Zonnehof in gesprek met gemeente en Wonen Limburg

29 oktober 2022

SP en bewoners Zonnehof in gesprek met gemeente en Wonen Limburg

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas

Op maandag 24 oktober 2022 vond er in het Dienstencentrum bij Zonnehof in Tienray een gesprek plaats op initiatief van de SP Horst aan de Maas en een aantal bewoners van Zonnehof met wethouder Roy Bouten namens de gemeente en Inge Nabben namens Wonen Limburg. De aanleiding voor het gesprek was onder andere de onduidelijkheid over de toekomst van de woningen en tegelijkertijd onzekerheid over onderhoud. Het gaat om in totaal vierenveertig woningen die tot een aantal jaren geleden het label ‘seniorenwoning’ hadden. Momenteel geldt dat nog voor ongeveer de helft van de woningen. Er wonen nu ook jongeren en een aantal huizen worden verhuurd aan Poolse arbeidsmigranten.

De afgelopen maanden deden steeds vaker verhalen de ronde dat er mogelijk sloopplannen zouden zijn, voor alle of een gedeelte van de woningen. Daarnaast gaf een aantal bewoners aan dat de huizen onderhoud behoeven, zeker ten aanzien van energiebesparing, en dat men zich zorgen maakt over de troep en onverzorgde tuintjes. Ook lieten bewoners blijken vaak geen reactie te krijgen in geval ze contact zochten met Wonen Limburg.

Voor de SP was een en ander aanleiding om namens de bewoners een brief (zie bijlage) op te stellen, gericht aan Wonen Limburg en het College van B&W van de bgemeente Horst aan de Maas. Deze werd begin augustus verstuurd. Wethouder Bouten reageerde met het bericht dat er vooralsnog geen (sloop)plannen zijn met betrekking tot de woningen aan Zonnehof. Wonen Limburg heeft alleen gereageerd naar aanleiding van de vraag over de gebrekkige communicatie met de nieuwe complexbeheerder. Beide gaven wel aan bereid te zijn tot een gesprek. En dat vond dus 24 oktober 2022 plaats.

Ongeveer de helft van de bewoners was aanwezig bij dat gesprek. De sloopplannen kwamen als eerste aan bod en omdat die er niet zijn, werd er al wel wat onrust weggenomen. Er viel nog genoeg te bespreken. De zaken die de revue passeerden, waren de slechte isolatie van de woningen, onduidelijkheid over de verschillen in huur, het toewijzingsbeleid, de eigen tuintjes en het groenonderhoud en de ontevredenheid over het functioneren van de complexbeheerder. Een aantal zaken kwamen aan de orde die door de bewoners individueel bij Wonen Limburg aangekaart dienen te worden. Eén van de afspraken die gemaakt zijn, is dat er binnenkort door de SP een enquête gehouden wordt onder de bewoners om te kijken of er aandachtspunten zijn die voor alle woningen gelden en dus in zijn geheel door Wonen Limburg aangepakt kunnen worden (in de bijlage het verslag van de bespreking, met alle afspraken die er gemaakt zijn).

U bent hier