h

"Kom 17 september naar het PrinsjesdagProtest"

18 juli 2022

"Kom 17 september naar het PrinsjesdagProtest"

Foto: SP / SP

Het gaat zo niet langer. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen niet betalen. En dit kabinet weigert dit jaar nog wat te doen aan de hoge prijzen en de lage lonen. Terwijl de grote bedrijven enorme winsten maken en het met een deel van Nederland prima gaat, is er een groeiende groep mensen die zich zorgen maakt om de toekomst en er geen vertrouwen meer in heeft dat dit kabinet er ook voor hen zit. Dat blijkt ook uit de reacties van leden van de SP Horst aan de Maas op de oproep om "boodschappen" aan Rutte door te sturen.

In het boodschappenlijstje van de SP-leden uit Horst aan de Maas voor Rutte aandacht voor allerlei zaken die te maken hebben met de zorg: "Schaf eindelijk het eigen risico voor zorg af!"; "Investeer in de zorg: op alle fronten gaan zorgverleners kopje onder door te hoge werkdruk, te veel administratie en te lage beloning"; "Ga aan de slag om de schandalig lange wachtlijsten in de zorg weg te werken!"; "Premie voor zorgverzekering omlaag!" en "De psychische nood is hoog: jeugdzorg, verslavingszorg en noem maar op stagneren".

Maar ook andere zaken komen aan bod: "De huren omlaag en het minimumloon omhoog!"; "Maak de energietoeslag inkomensafhankelijk!"; "Opstappen! Door uw beleid is de kloof tussen arm en rijk in Nederland alleen maar groter geworden"; "Regel subsidie (€ 10.000 bijvoorbeeld) voor 1x modaal of minder bij aanschaf van (nieuwe of tweedehands) elektrische auto!"; "BTW op levensmiddelen omlaag!" Genoeg redenen om op zaterdag 17 september in Den Haag in actie te komen. Dat is de zaterdag voor Prinsjesdag, de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar presenteert.

‘We worden allemaal een beetje armer’ zei minister van Financiën Kaag. Dat is natuurlijk onzin. Grote bedrijven profiteren van de crisis en maken recordwinsten. Deze winsten worden nu verdeeld onder de aandeelhouders in plaats van ingezet om de kosten te verlagen. De energierekening, boodschappen en tanken, het is bijna niet meer te betalen. Per 1 juli is de huur van de meeste mensen ook nog verhoogd en als je ziek bent, dan ben je 385 euro aan je eigen risico kwijt.

Lilian Marijnissen: "Het kan en moet anders. Laten we het geld halen waar het zit. Grote bedrijven waar het goed mee gaat en die veel winst maken, betalen steeds minder belasting. Laten we ervoor zorgen dat zij een eerlijk deel aan belasting betalen. Dit geld kunnen we inzetten om de kosten voor mensen direct te verlagen. Daarnaast moet natuurlijk het minimumloon omhoog, waardoor alle lonen zullen stijgen en de daaraan gekoppelde AOW en uitkeringen. De pensioenen moeten worden geïndexeerd". Maar dit gebeurt niet vanzelf.

Daarom organiseert de SP op 17 september a.s., de zaterdag vóór Prinsjesdag, het PrinsjesdagProtest. Ga je ook mee? Meld je aan want samen kunnen we zorgen voor verandering. We gaan kijken of we busvervoer kunnen regelen. Geef het dus ook door aan het secretariaat van de SP Horst aan de Maas: horstaandemaas@sp.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier