h

Debat in gemeenteraad over behoud gymzaal Hegelsom.

11 maart 2022

Debat in gemeenteraad over behoud gymzaal Hegelsom.

In de gemeenteraad heeft al vaker discussie plaats gevonden over de bouw van een nieuwe sporthal in Meterik. Het college van B&W heeft aangegeven dat zij de gymzaal in Hegelsom wil slopen, als die sporthal in Meterik gerealiseerd is. De leerlingen van de basisschool van Hegelsom moeten dan voortaan naar die spoerthal in Meterik. De SP heeft daar moeite mee.

Volgens de SP betekent het voorstel van B&W dat de leerlingen van de basisschool Hegelsom dan naar de sporthal moeten reizen. De daarmee gepaard gaande reistijd zal ten koste gaan van de onderwijstijd en sowieso extra (structurele) kosten in de vorm van extra vervoerskosten met zich meebrengen. Het busvervoer betekent meer verkeersbewegingen en extra milieubelasting voor de bewoners in de kern van Hegelsom. En het vervoeren van kwetsbare groepen als kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar brengt extra risico's met zich mee. De Medezeggenschapsraad van de Hegelsomse basisschool “Onder de Linde” heeft aangegeven dat zij de gymzaal willen behouden en het Dorpsplatform Hegelsom steunt het initiatief van intiatiefgroep “Gymzaal Haegelsum mot blieve” om de gymzaal in Hegelsom te behouden. Die steun is mede ingegeven door het wegvallen van de mogelijkheid voor met name senioren in Hegelsom om dichtbij huis te blijven sporten.

In Hegelsom is inmiddels een initiatiefgroep ontstaan, die een stichting wil oprichten om de gymzaal duurzaam te exploiteren. Deze stichting zal bestuurd worden door mensen uit het dorp Hegelsom. Een particulier wil zich via deze stichting financieel verbinden om de gymzaal over te nemen.

In een motie (zie bijlage) samen met BVNL, Perspectief en de VVD roept de SP het College van B&W op om actief met initiatiefgroep “Gymzaal Haegelsum mot blieve” en het dorpsplatform in gesprek te gaan over het behoud van de gymzaal in Hegelsom. De andere partijen (PvdA, Essentie, D66/Groen Links en CDA) waren van mening dat je best met de initiatiefgroep in gesprek kon gaan, maar dat zou dan een "open gesprek" moeten zijn. In de motie zou volgens hen te veel uitgegaan worden van het eindresultaat en dan zou er geen sprake zijn van een "open gesprek".  Daarbij komt - zo betoogde D66/GroenLinks - dat de wethouder al toegezegd heeft dat hij in gesprek wil met de initiatiefnemers en dus zou de motie overbodig zijn.

De indieners van de motie probeerden de coalitiepartijen nog over de streep te trekken, door de motie op een aantal punten aan te passen, maar ook die werd afgewezen. Duidelijk was dat de coalitie en het college zich op geen enkele wijze wilden binden. Daarmee al voorsorterend op een afwijzing van het initiatief.

Dat bleek eigenlijk ook al uit de bijdrage van de heer Hendrix van Essentie. Hij gaf aan dat de meerderheid van de raad eerder al had besloten om wat betreft de voorzieningen voor de brugers in de verschillende dorpen te gaan "clusteren". Alleen de SP heeft daar toentertijd tegen gestemd, omdat zij van mening is dat alle kernen een goed voorzieningenniveau moeten hebben. Zodat zowel jeugdigen als ouderen in hun eigen dorp activiteiten kunnen organiseren of daar aan deel kunnen nemen. Dat is volgens de SP ook van belang voor de vorming van de dorpse identiteit.

Het betoog van de SP en de andere oppositiepartijen kon de coalitiepartijen niet vermurwen en dus was de stemming voorspelbaar: de meerderheid van de raad stemde tegen de motie.

Reactie toevoegen

U bent hier