h

Kanttekeningen SP bij actualisatie gemeentelijke verordeningen Participatiewet

16 februari 2022

Kanttekeningen SP bij actualisatie gemeentelijke verordeningen Participatiewet

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

In de gemeenteraadsvergadering van 8 februari 2022 stond de actualisatie van de gemeentelijke verordeningen in het kader van de participatiewet op de agenda. De Participatiewet is al sinds het schandaal rondom de toeslagenaffaire onder druk. Omdat in de praktijk blijkt dat de neoliberale regels van de wet de burgers meer zien als vijanden van de overheid dan als burgers die ondersteuning nodig hebben. De actualisatie zou - volgens wethouder Bouten (PvdA) leiden tot meer 'maatwerk'. Vrijwel alle fracties accepteerden de actualisatie. Alleen de SP plaatste - bij monde van raadslid Mariet Roelofs - kritische kanttekeningen.

Roelofs wees er op dat het raadsvoorstel prachtige zinnen bevatte, zoals: “rechtvaardigheid over wat er nodig is voor de inwoner” of “meer ruimte om maatwerk te bieden aan de inwoner”. De SP-ster gaf aan dat de SP nooit zo gecharmeerd is geweest van de Participatiewet, die feitelijk een ordinaire bezuinig bleek, die ten koste is gegaan van de mensen die ondersteuning juist het hardste nodig hebben. Alle reden dus om er voor te zorgen dat de gemeente in de uitvoering er alles aan doet om de negatieve consequenties voor de burgers zoveel mogelijk te beperken. "Want als er iets nodig is, is het wel rechtvaardigheid", aldus Roelofs.

Mariet Roelfs: "Maatwerk lijkt heel goed en meer in het algemeen is het goed dat heel precies gekeken wordt naar een specifieke situatie waarmee mensen te maken hebben. In die zin kun je 'maatwerk' positief waarderen. Maar 'maatwerk' betekent voor mensen die afhankelijk zijn van de gemeente óók veel onzekerheid. Dat hebben we eerder in de discussie met de wethouder over de voordeurregeling ook al aangegeven (lees hier het artikel daarover). Bij een beleid dat op 'maatwerk' gebaseerd is. weten burgers niet óf de gemeente in hun situatie wel coulant is met het toepassen van de regels of niet. Er is of kan dan sprake zijn van willekeur".

Het is van belang dat er meer duidelijkheid komt voor mensen die afhankelijk zijn van de gemeente (bij de uitvoering van de wet). "Als 'maatwerk' betekent dat structureel gekozen wordt voor de voor de betrokken persoon meest gunstige regeling, dan is dat prima. Maar dat zal niet (altijd) het geval zijn", aldus de SP-woordvoerder. Geschreven wordt dat de gemeente de dienstverlening aan de inwoners wil verbeteren en integraal werken wil stimuleren. Niet op basis van rechtmatigheid maar vanuit rechtvaardigheid over wat nodig is voor de inwoner. Maar wie bepaalt wat er nodig is en wat rechtvaardig is vanuit het oogpunt van die inwoner? Roelofs nogmaals: "Als betekent dat de inwoner krijgt wat hij wilt, is dat prima. Maar zal dat in de praktijk ook gebeuren? Is de ene ambtenaar strenger dan de ander? Wordt in de ene situatie anders aangekeken tegen een persoonlijke situatie dan in de andere? Dit soort vragen zijn van belang tegen de achtergrond van een wet, die sowieso al slecht is voor mensen die afhankelijk zijn van de overheid en die hen minder rechtszekerheid biedt. Meer ruimte voor maatwerk kan dus héél goed zijn, maar kan ook heel verkeerd uitpakken. Kortom: het mag geen willekeur worden".

Mariet Roelofs benadrukt het belang van 'luisteren', horen wat er gezegd wordt. Want als men een beroep moet doen op de Participatiewet, zit men al vaak in een moeilijke periode. Ze spreekt de hoop uit dat de wethouder zich deze boodschap ter harte neemt.

Tenslotte is wat de SP-woordvoerder betreft een eenvoudige en eerlijke en transparante communicatie naar de inwoners belangrijk, zodat zij op de hoogte zijn van de aanpassingen in de verordening en goed weten waar en hoe ze een beroep kunnen doen op de gemeente op een manier dat ze bij problemen door de gemeente ook echt geholpen en ondersteund worden.

Wethouder Bouten stelde dat er naar zijn idee geen sprake van was dat de ene ambtenaar strenger is dan de andere... En hij bleef in zijn reactie op het pleidooi van de SP bij het standpunt, dat 'maatwerk' bij hem in goede handen zou zijn. Daarbij zou - zo zegde hij toe - de behoefte van de hulpvrager leidend zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier