h

Kafra (Otto Workforce) toch niet zo onschuldig als het lijkt

15 oktober 2021

Kafra (Otto Workforce) toch niet zo onschuldig als het lijkt

Foto: SP / SP

“Een kamertje zonder ramen en met schimmel verhuren voor € 800. De politie voor niets laten komen als een Kamerlid bij iemand op bezoek gaat. Frank van Gool van uitzendbureau Otto Workforce doet het!” Twitterde Kamerlid Bart van Kent over een bezoek aan een huisvestingslocatie van Frank van Gool. Dezelfde Frans van Gool die door gemeenten als Venray, Venlo en Horst aan de Maas gezien worden als “fatsoenlijke” uitzender en (via Kafra) huisvester van arbeidsmigranten. Alle reden voor SP-Kamerlid Bart van Kent om vragen te stellen aan de verantwoordelijk minister.

Op 11 oktober 2021 bezocht Bart van Kent, voor de SP lid van de Tweede Kamer, samen met een FNV-bestuurder een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in Boskoop. Die huisvestingslocatie staat onder beheer van Frank van Gool. Diezelfde Van Gool, die in Sevenum 416 arbeidsmigranten huisvest en die huisvesting – zonder al teveel inspraak van de omwonenden – verder wilde uitbreiden naar 512 arbeidsmigranten. En dezelfde Van Gool die aan de Horsterweg – op Venloos grondgebied, maar tegen de grens met Horst aan de Maas - 800 arbeidsmigranten wil gaan huisvesten, ook weer tegen de wil van de omwonenden, waarmee hij niet of nauwelijks in gesprek gaat.  

Bij zijn bezoek aan de huisvestingslocatie – op uitnodiging van een arbeidsmigrant die daar gehuisvest is - werd Bart van Kent en de FNV-bestuurder geconfronteerd met de politie, die hem aansprak op diens komst. Grote verontwaardiging bij SP’er Van Kent, want op 28 juni 2021 nog had Frank van Gool - tijdens een rondetafelgesprek over ‘uitzendbureaus’ Van Kent gezegd: ‘U bent altijd welkom. U mag zeker uitzoeken waar u naartoe wilt. Daar heb ik verder geen problemen mee’. Toen het daar daadwerkelijk van kwam, bleken het loze woorden van Van Gool. In plaats van gastvrijheid te tonen, riep de beheerder van de huisvestingslocatie de politie op om Van Kent de toegang te ontzeggen. De politie kwam, maar zag geen reden om verdere actie te ondernemen jegens Van Kent

Eerder, eind augustus 2021, was Van Kent bij het complex aan de Hoogeveenseweg in Boskoop op bezoek. In dit pand wonen ruim 300 arbeidsmigranten. Van Kent repte van een ‘puinzooi’, met onder meer kamers zonder raam, schimmel aan plafonds en te hoge huur voor het gebodene. Ook schrok de politicus van een man die volgens hem dringend medische hulp nodig had. Van Kent bracht hem naar een dokter. Op 11 oktober wilde de SP’er gaan kijken hoe het met die arbeidsmigrant ging. Met de confrontatie met de politie als gevolg. Van Kent: “De beheerder van de huisvestingslocatie zei dat bewoners geen bezoek mogen ontvangen, maar daar trokken wij ons niks van aan. We zijn een uur geweest en toen stond de politie op de stoep, omdat zij waren gebeld. Die agenten zagen geen reden ons aan te houden.”

Het gebeurde was voor Bart van Kent reden om de minister te vragen of die met de SP van mening is dat arbeidsmigranten te allen tijde gasten zouden moeten kunnen ontvangen in hun gehuurde huisvesting, zeker als deze gasten medewerkers van de vakbond zijn die op afspraak hun betalende leden willen bezoeken. “En als de minister zou vinden dat een huurder inderdaad gasten voor daar gehuisveste arbeidsmigranten toegang mag weigeren, op welke grond zou een huisbaas een huurder dit recht dan kunnen ontzeggen?” vraagt het strijdbare Kamerlid de minister. Overigens wijst Van Kent de minister alvast meteen maar op het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF), waarin staat dat een inwoner zonder afspraak bezoek moet kunnen ontvangen. Overigens lijkt er wel meer in strijd met de normen van het SNF. Zo meldt Van Kent dat in de aangetroffen woningen piepkleine kamers zonder ramen en dus zonder direct daglicht aangetroffen zijn. In deze ruimte slapen twee arbeidsmigranten die samen 800 euro huur betalen! Terwijl in meerdere ruimtes ook schimmelvorming is aangetroffen, óók in strijd met de SNF-normen.

Na het bezoek eind augustus voerde de gemeente Alphen (waar Boskoop een onderdeel van is) een aangekondigde inspectie uit bij de locatie, waarbij volgens de gemeente “geen zware gebreken” werden geconstateerd. Zowel binnen als buiten was het schoon, ramen konden ver genoeg open voor ventilatie en de bewoners bleken tevreden, meldde de inspecteur, die in het gebouw rondgeleid werd door de beheerder van de locatie.

Frank van Gool, oprichter en baas van OTTO Work Force, zegt in het AD dat zij dagelijks contact hadden met de man die in augustus aangaf dringend medische hulp nodig te hebben. “Vanaf de eerste dag dat hij ziek is, supporten we hem. Dit is stemmingmakerij. Ik vind het heel jammer dat men ons én de arbeidsmigranten op deze manier in een kwaad en verkeerd daglicht wil stellen. Wij worden door duizenden arbeidsmigranten met ruim een acht gemiddeld beoordeeld.”

Bart van Kent geeft aan dat hij het van belang vindt dat de SNF dit soort locaties extra en onaangekondigd dient te controleren, als het overtreden van het keurmerk wordt vermoed. Hij maakt die opmerking omdat SNF alleen met aangekondigde bezoeken werkt. In Horst aan de Maas heeft een lid van de SP-werkgroep Arbeidsmigranten het SNF ook gewezen op een mistoestand bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Bij die locatie had de uitbater – ondanks verplichtingen in de vergunning – geen brandveiligheidsvoorzieningen aangebracht. SNF erkende dat huisvestingslocaties aan de brandveiligheidsnormen moet voldoen, maar zag in de melding geen reden om extra onderzoek te gaan doen!  Dit soort situaties leidde er toe dat Van Kent er voor pleit om - eventueel in samenspraak met de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) - gericht locaties zou moeten uitzoeken voor onaangekondigde controle. Tegelijkertijd vraagt hij zich – met de Werkgroep Arbeidsmigranten uit Horst aan de Maas – af wat de waarde is van SNF-certificering, als daar niet op gecontroleerd wordt. “Staat het SNF-certificaat garant dat de accommodatie aan de eisen voldoet? Of is het iets waarmee de uitzenders hun imago hoog houden?” vraagt Van Kent de minister dan ook.

Tot slot en in het verlengde van diens constateringen vraagt het Kamerlid van de SP op welke termijn de minister de aanbeveling van de commissie Roemer, aangaande de minimale aantal beschikbare vierkante meters per persoon en het hebben van een eigen slaapkamer, wordt uitgevoerd. Want aan die aanbevelingen wordt nauwelijks uitvoering gegeven door de huidige – demissionaire – regering. Dus ook niet aan de aanbeveling van de commissie Roemer aangaande het aparte huurcontract voor arbeidsmigranten, een huurcontract met opzegtermijn wat arbeidsmigranten behoedt tegen directe uithuiszettingen wanneer zij hun werk kwijt raken.

Laatste nieuws met betrekking Kafra in Sevenum
Het gemeentebestuur van Horst aan de Maas heeft bekend gemaakt dat zij een vergunningaanvraag van Kafra voor de uitbreiding van haar huisvestingslocatie in Sevenum, afwijst. In het "Labour Hotel", zoals Kafra haar huisvestingslocatie noemt, kunnen nu een vierhonderdtal buitenlandse werknemers tijdelijk wonen. Eigenaar Kafra Housing diende bij de gemeente een verzoek in om de capaciteit met 96 bedden uit te mogen breiden.
Volgens het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas strookt dat niet met eerder gemaakte afspraken. Het wijst het verzoek dan ook af.

Eerder heeft de SP Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten vragen gesteld over de uitbreiding, omdat die niet zou stroken met de bepaling dat er maximaal 400 arbeidsmigranten bij elkaar gehuisvest mogen worden (lees hier het artikel over de antwoorden van B&W op de brief van de werkgroep).

Reactie toevoegen

U bent hier