h

Burgemeester Palmen: "Het was - op grond van moraliteit - beter geweest als mevrouw Douven niet mee had gestemd over plan voor huisvesting arbeidsmigranten"!

29 mei 2021

Burgemeester Palmen: "Het was - op grond van moraliteit - beter geweest als mevrouw Douven niet mee had gestemd over plan voor huisvesting arbeidsmigranten"!

In een brief aan de fractie van de SP aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas schrijft burgemeester Palmen dat hij het besluit over de huisvesting van arbeidsmigranten in Horst aan de Maas (het zogenaamde Paraplubestemmingsplan Arbeidsmigranten) niet ter vernietiging voor zal dragen aan de Kroon. Hij schrijft dat naar aanleiding van het verzoek van de SP om dat wél te doen. De SP diende dat verzoek in omdat VVD-fractievoorzitter Yvonne Douven - ondanks haar persoonlijke belang bij dit besluit en daaruit voortvloeiende (schijn van) belangenverstrengeling - tóch meestemde over het voorstel van B&W (lees hier het artikel over dat verzoek aan de burgemeester).

In zijn brief aan de SP-fractie schrijft Palmen (zie bijlage); "Ik ben van mening dat zij (red: Yvonne Douven) er beter aan had gedaan om in dit geval niet deel te nemen aan de beraadslaging en de stemming. Namens de VVD had mevrouw Emons (..) het woord kunnen voeren". De burgemeester vindt echter dat er geen sprake is van het schenden van de integriteit. Volgens Palmen is het wettelijk toegestaan om ondanks het persoonlijk belang mee te praten en mee te beslissen. Desalniettemin acht hij het op grond van moraliteit niet verstandig om mee te beslissen over het voorstel. Achteraf - zo stelt de burgemeester - "had ik hierover in de aanloop naar de raadsvergadering meer expliciet contact moeten hebben met mevrouw Douven".

De SP legt zich niet neer bij de weigering van de burgemeester om het verzoek van de fractie naast zich neer te leggen. Zij heeft nu hetzelfde verzoek gericht aan de plaatsvervangend gouverneur van Limburg, de heer Remkes (zie bijlage). In de brief aan Remkes wijst de SP-fractie op de ongeschreven regel dat, als er sprake is van een “persoonlijk belang”, raadsleden zich terugtrekken uit de vergadering op het moment dat er gestemd moet worden. Verder wijst de SP op de gedragscode (zie bijlage) voor onder andere gemeenteraadsleden, die vastgesteld is in oktober 2019 en waar Yvonne Douven toentertijd mee heeft ingestemd en waarin staat dat meestemmen niet gewenst is, mede op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). In de brief aan Remkes beargumenteert de SP waarom zij het met het besluit van Palmen om het verzoek van de SP niet te honoreren, oneens is en verzoekt zij - als gezegd - de gouverneur alsnog het besluit voor te dragen aan de Kroon.

In een ingezonden artikel in weekblad Hallo schrijft Yvonne Douven dat haar man en broer samen arbeidsmigranten huisvesten, waarvoor ze van de gemeente een vergunning hebben gekregen. Het besluit dat de gemeenteraad nam over de huisvesting van arbeidsmigranten zou dan ook niet gaan over de situatie waarbij haar persoonlijk belang wel zou spelen. Daarbij vergeet ze echter dat in de toekomst - bij eventuele wijzigingen in de huisvesting van de arbeidsmigranten bij haar man en broer - de (nieuwe) regels voor huisvesting wel degelijk gaan gelden. Zij doet de actie van de SP af als een publiciteitsstunt. Een wat vreemde reactie als je weet dat zij eerder meestemde over het voorstel om SP-burgerraadslid Geurts - op basis van precies dezelfde regels en wetten - de mond te snoeren. Zou dat dan ook een publiciteitsstunt zijn geweest? Overigens heeft de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren gezegd dat Geurts gewoon het woord zou moeten kunnen voeren, omdat er bij hem als voorzitter van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten géén sprake is of was van een persoonlijk belang (lees hier het artikel over de uitspraak van de minister).

U bent hier