h

De bibliotheek van de toekomst in het Gasthoes?

31 januari 2021

De bibliotheek van de toekomst in het Gasthoes?

Op 26 januari 2021 diende de SP een motie in om de wethouder te dwingen de verhuiskosten van de bibliotheek van haar huidige locatie (De Librije) naar Cultureel Centrum 't Gasthoês te vergoeden (lees hier het artikel over het indienen van die motie). Wat is er aan de hand?

Iedereen die wel eens verhuisd is, weet dat daar kosten mee gemoeid zijn. Dat geldt ook voor de bibliotheek. Er zijn noodzakelijke kosten, zoals een nieuwe vloer en muurbekleding. De oude kapel, waar de wethouder de bibliotheek wil vestigen, is een prachtig stukje oude glorie. Tegen welke prijs moet de bibliotheek naar ’t Gasthoês? Er moeten al veel boeken verkocht worden omdat er simpelweg minder vierkante meters beschikbaar zijn dan in de Librije, de huidige locatie. Er is al fors bezuinigd op het personeel, hetgeen een wens was van de wethouder die veel meer toe wil naar een vrijwilligersorganisatie die ondersteund wordt door professionals. Bij de SP rijst dan de vraag of we straks niet een prachtig pand hebben aan de buitenkant, maar waaraan de inhoud ontbreekt.

Een inhoud die moet voldoen aan de bibliotheekwet. Waar een fatsoenlijke internetverbinding nodig is, waar personeel moet kunnen werken volgens de ARBO-normen, waar mensen een boek of krant kunnen lezen, al dan niet digitaal, waar het bruist door discussie en interactie tussen mensen. Waar mensen les krijgen in de Nederlandse taal en waar kinderen geprikkeld worden om een boek te lezen in plaats van continue op beeldschermen te turen.

De SP vindt dat de enig overgebleven bibiotheek in Horst aan de Maas haar waarde voor de hele samenleving bewezen heeft. Er wordt hard gewerkt om tegemoet te komen aan alle eisen die door het college worden gesteld en de richting waarin het college beweegt. Het is dan ook triest om eerst te horen dat de bibliotheek om meer steun mag vragen als ze het echt niet redt, maar als ze dat doet geen thuis te geven. Waarom partijen als PvdA en D66/GroenLinks hiermee instemmen is ons een raadsel. Is het pluche van het wethouderschap dan toch belangrijker dan je idealen?

U bent hier