h

B&W Horst aan de Maas wijst extra ondersteuning bieb en omroep af

15 januari 2021

B&W Horst aan de Maas wijst extra ondersteuning bieb en omroep af

In de eerste raadsvergadering van het nieuwe jaar 2021 - op 12 januari - werd de oproep van de SP om de bibliotheek en Omroep Horst aan de Maas extra ondersteuning te bieden bij de verhuizing naar het verbouwde Gasthoês behandeld. Wethouder Geurts (CDA) wees extra steun voor de bibliotheek af en de burgemeester deed hetzelfde wat betreft de steun aan Omroep Horst aan de Maas.

Wethouder Geurts stelde naar aanleiding van de oproep van de SP dat hij bij zijn standpunt bleef. Er zou goed overleg geweest zijn met de directeur van de bibliotheek en in dat overleg had Geurts gezegd dat 10.000 euro het maximale was wat de gemeente bij zou dragen aan de verhuiskosten. Een aantal zaken, die de bieb wilde bekostigen met een extra financiering van de gemeente, betroffen volgens de CDA-wethouder zaken die niet strikt te maken hadden met de verhuizing. Het plaatsen van arbo-technisch verantwoorde stoelen bijvoorbeeld zou volgens de wethouder gewoon behoren tot de verantwoordelijkheid van de organisatie. Hij was kennelijk "vergeten" dat de bieb al jaren in financieel zwaar weer zit, eindelijk wat uit het dal kruipt en dat de wethouder steeds heeft toegezegd dat de bieb kan vragen om een financiële bijdrage als het écht niet meer lukt!

Na het betoog van de wethouder sprak raadslid Wijnen (PvdA) zijn steun uit voor de oproep van SP-raadslid Sonja van Giersbergen. Hij zei: "De bieb heeft al grote slagen gemaakt om van rode naar zwarte cijfers te komen, maar de ondergrens lijkt nu bereikt". Ook in de Hallo, die de uitslag van een enquête onder haar lezers publiceerde, bleek er veel sympathie voor de oproep van de SP. Gewezen werd op de belangrijke maatschappelijke functies van de bieb, die onder andere bijdraagt aan de strijd tegen vereenzaming en laaggeletterdheid. Daarnaast heeft de bieb een belangrijke culturele en educatieve functie. "Als het gemeentebestuur een fatsoenlijk cultureel centrum wil maken van 't Gasthoês, zullen ze de cultuur niet als sluitpost moeten behandelen", staat in één van de reacties te lezen. Maar CDA'er Geurts bleek niet te overtuigen van het belang van meer steun en bleef vasthouden aan zijn standpunt met betrekking tot de bieb.

Burgemeester Palmen, die gaat over de Omroep Horst aan de Maas, was aanzienlijk korter in zijn reactie op de oproep van de SP, maar desalniettemin keihard: "De omroep heeft geen extra steun gevraagd aan het college, "dus is dat voor ons niet aan de orde". Daarmee de democratische stem uit de gemeenteraad negerend!

Op de Facebookpagina werd gereageerd op de halsstarrige houding van Wethouder Geurts jegens de bibliotheek. "Gewoon diep triest en schandalig hoe de bibliotheek wordt afgeserveerd..." en "Gaat wethouder Han Geurts dan die boeken zelf verhuizen? Om de kosten te dekken? De gemeente wil dat de bieb verhuist dus de gemeente betaalt maar". Opmerkingen die aansluiten bij de oproep vanuit de SP...

U bent hier