h

SP-fractie in Provinciale Staten vraagt controle bij vestiging Hessing op "Californië 2"

19 december 2020

SP-fractie in Provinciale Staten vraagt controle bij vestiging Hessing op "Californië 2"

Op 27 november werd in de Commissie Financiën, Economie en Bestuur van Provinciale Staten gediscussieerd over de lening van 13 miljoen euro aan groenteverwerker Hessing voor vestiging op het gebied "Californië 2" in Horst aan de Maas, die het provinciebestuur wil verschaffen (lees hier het artikel over die discussie). Op 15 december trok Provinciale Staten van Limburg conclusies uit die discussie. De Statenfractie van de SP had grote bedenkingen bij het verschaffen van deze lening. Reden voor de SP om een motie in te dienen waarin het provinciebestuur verzocht wordt er voor te zorgen dat er voornamelijk gewerkt wordt met vaste arbeidscontracten en dat gewaarborgd wordt dat de aanbevelingen van het Aanjaagteam Arbeidsmigranten (commissie Roemer) met betrekking tot huisvesting en arbeidsomstandigheden oppgevolgd worden.

SP-Statenlid Van der Valk wees in diens betoog op de kritische geluiden die hij gehoord had van de insprekers tijdens de discussie in de statencommissie (de heren Kuijpers en Tacken (de laatste namens de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten), die de lovende woorden over het bedrijf Hessing die Gedeputeerde Staten hebben gebruikt, voor een groot deel onderuit haalden. Volgens SP'er Van der Valk gaat het hier puur om winstmaximalistie voor het bedrijf waarbij gezocht werd naar de gooedkoopste grond (opmerkring redactie: Californië 2 had tot voor kort de bestemming agrarische grond en derhalve was de koopprijs laag).en de goedkoopste arbeid in de vorm van arbeidsmigranten. Het bedrijf - zo constateerde de SP-woordvoerder - kent een grote "flexibele schil". Je zou verwachten dat zulk een flexible schil nodig is omdat het productieniveau zo fluctueert. Maar dat geldt bij dit bedrijf helemaal niet. Daar vindt een constante stroom van productie plaats. Ook de zogenaamde "regionale spin-off" (het voordeel dat de regio zou hebben met de vestiging van dit bedrijf) is negatief. Het biedt nauwelijks extra werkgelegenheid voor mensen die in de regio wonen en het levert problemen op met de huisvesting van arbeidsmigranten in een regio waar sowieso al een groot tekort is aan (betaalbare) woningen voor de regionale bevolking.

De motie van de SP (zie bijlage) om de "flexibele schil" en daarmee het aantal arbeidsmigranten bij Hessing te beperken en om te waarborgen dat de arbeidsmonstandigheden en huisvesting van de arbeidsmigranten voldoen aan de in de rapportage van het Aanjaagteam Arbeidsmigranten opgenomen normen, werd niet aangenomen. Tegens stemden het CDA, Lokaal Limburg, de PVV, Forum voor Democratie en - opvallend - óók D66 en Groen Links. Naast de SP stemden 50Plus, de Partij voor de Dieren en de PvdA vóór de motie.

De discussie in Provinciale Staten leidde uiteindelijk tot het formuleren van een aantal wensen aan Gedeputeerde Staten bij de uitvoering van beleid. Puntsgewijs kwamen die wensen er op neer "dat het bedrijf in samenwerking met zijn klanten en leveranciers moet toewerken naar een circulaire economie. Met name voor kunststof verpakkingen. Het bedrijf moet verder voorzien in adequate huisvesting voor buitenlandse werknemers, zijnde niet grootschalig en niet specifiek gericht op buitenlandse werknemers. Deze huisvesting mag niet ten koste gaan van burgers die op een wachtlijst staan voor een woning in de regio. Daarnaast moet de nieuwbouw maximaal voorzien worden van zonnepanelen. Ook wenst Provinciale Staten dat de locatie Belfeld (waar Hessing op dit moment actief is, net als in Helmond en het Duitse Schwalmtal. - de bedrijven daar worden gesloten en de werknemers moeten verhuizen naar het bedrijf dat in Horst aan de Maas gevestigd wordt) zonder (financiële) gevolgen voor de Provincie achtergelaten dient te worden. En tenslotte wordt gewenst dat de Noord-Limburgse gemeenten betrokken worden bij het invullen van de vacatures en de kandidaten voor die vacatures gehaald worden uit de 'bak' hardnekkig werklozen". Per brief reageerde Gedeputeerde Staten op deze wensen (zie bijlage). Maar de eindconclusie was: de lening gaat door en Gedeputeerde Mackus blijft de "mooie woorden" voor het bedrijf gebruiken...

U bent hier