h

Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten: "Omgevingsgesprek" is farce.

28 oktober 2020

Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten: "Omgevingsgesprek" is farce.

Foto: Gemeente Horst aan de Maas / BP Californië

In de raadsvergadering van 27 oktober 2020 stond het Bestemmingsplan 'Californië 2' geagendeerd. Burgers konden via het burgerpodium commentaar geven op het plan en raadsleden kregen de gelegenheid om vragen te stellen ter voorbereiding op de besluitvorming in de raadsvergadering van 10 november 2020. De Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten maakte gebruik van het burgerpodium om te pleiten voor uitstel van het besluit over het bestemmingsplan. Mathieu Tacken namens de werkgroep: "Eerst moet er een omgevingsgesprek komen over het bestemmingsplan en pas daarna kan - eventueel - gesproken worden  over huisvesting van arbeidsmigranten en hoe dat georganiseerd zou moeten worden" (zie voor de volledige tekst de bijlage). Anders is een omgevingsgesprek alleen over de huisvesting van arbeidsmigranten een farce!"

Nadat de heer Tacken van de werkgroep aan het woord was geweest, kreeg de heer Kuipers van de buurt Jorisweg e.o. de kans om het burgerpodium (digitaal) te betreden. Hij sloot zich aan bij de opmerkingen van de vertegenwoordiger van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten. Hij stelde dat de plannen de buurt hadden overvallen. De buurt maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid, de aantasting van het huidige open landschap met als buffer het natuurgebied "Het Ham", over de mogelijkheid dat het college de bevoegdheid krijgt over een tijdje ook industrie en distributiecentra toe te laten tot het gebied en tenslotte vooral ook over de komst van 300 arbeidsmigranten. In de lijn van de inbreng van Tacken pleitte de buurt óók voor verdere uitstel van de behandeling, in afwachting van een echte dialoog met de buurten. Daarbij - zo stelde de heer Kuipers - is het van belang ook alternatieve locaties mee te nemen voor de vestiging van het bedrijf dat groenten wil verwerken en daarbij arbeidsmigranten wil inzetten. In zijn verhaal hekelde Kuipers ook de geheimzinnigheid rondom de plannen (lees hier meer over die geheimzinnigheid). Aan het einde van zijn verhaal gaf Kuipers namens de buurt Jorisweg e.o. aan dat het college kennelijk grote haast heeft om het plan te realiseren, want er worden al bomen gekapt om het plan verder uit te voeren. Het college heeft helemaal niets gedaan met de zienswijzen (zie in de bijlage het commentaar op de zienswijzen) en dendert gewoon door op de weg die ze ingeslagen is. De buurt wordt daarbij niet serieus genomen!

Eerder al had de buurt Horsterweg e.o. al een brief gestuurd (zie bijlage) naar alle fracties en het college van B&W. Volgens de buurt is het omgevingsgesprek dat een ondernemer van het nieuwe bedrijventerrein 'Californië 2' van de gemeente Horst aan de Maas moet voeren met de buurt enkel een praatje voor de bühne. In de brief aan de Horster raad wordt de gang van zaken rond de omgevingsdialoog die nog voor Californië 2 gevoerd moet worden bekritiseerd. Met alle plannen die er al lopen in het gebied krijgt de buurt minstens zeshonderd arbeidsmigranten als buur en met 'Californië 2' komen daar aan de Jorisweg nog eens driehonderd bedden voor buitenlandse werknemers bij. De buurt voelt zich overvallen door dat plan. De woordvoerder van de buurt zegt in Dagblad De Limburger: "Pas na het moment waarop de Horster raad in november ‘ja’ zegt tegen bestemmingsplan Californië 2, wordt een ondernemer geacht om een omgevingsgesprek te starten. Dit wekt wrevel bij burgers. Als de gemeente vooraf geen omgevingsdialoog wil, hou dan op met deze schijnvertoning”.

Eveline Baas, fractievoorzitter van D66/Groen Links stelde de vraag of het college er aan had gedacht om recreatieve voorzieningen te realiseren voor de arbeidsmigranten en een fractiegenoot van haar pleitte er voor om te kijken of de huisvesting van arbeidsmigranten op die plek losgekoppeld kon worden van de plannen van het groenteverwerkingsbedrijf en daarvoor te zoeken naar een andere locatie. Hoewel de andere fracties (CDA, Essentie, VVD en PvdA) ook wel kritische vragen stelden, ontstond de indruk dat zij - met enige aanpassingen - wel zouden gaan instemmen met het voorstel van het college van B&W.

SP-woordvoerder Sonja van Giersbergen omarmde het betoog van de heer Tacken van de Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten en pleitte er voor de behandeling van het bestemmingsplan uit te stellen.

Wethouder Rudy Tegels reageerde op de opmerkingen met betrekking tot de omgevingsdialoog door er op te wijzen dat er gesprekken zijn gevoerd met de buurt en dat er twee inloopavonden zijn geweest. Verder merkte hij op dat hij twee weken geleden de buurt heeft bijgepraat. Daarna - zo stelde CDA-wethouder Tegels - hadden die burgers vervolgens niets meer van zich laten horen. Die opmerking schoot de vertegenwoordiger van de Jorisweg e.o. helemaal in het verkeerde keelgat. Boos interrumpeerde hij de wethouder dat die de buurt met dit soort opmerkingen negatief wegzette.

Vervolgens kreeg wethouder Roy Bouten de gelegenheid om dieper in te gaan op de opmerkingen over het omgevingsgesprek. Volgens de PvdA-wethouder valt er nog veel te leren over het voeren van een goede omgevingsdialoog. Om die reden - zo kondigde hij aan - wil hij het beleid met betrekking tot arbeidsmigranten gaan herzien en voorstellen daartoe wil hij in de gemeenteraadsvergadering van december behandelen. Bouten wees er op dat er tot nu toe nog nooit voorafgaande aan de behandeling van bestemmingsplannen een omgevingsdialoog gehouden was. Dat was ook niet verplicht én - zo stelde hij - bij de nieuwe omgevingswet biedt een eventueel negatief resultaat van zo'n omgevingsgesprek vooralsnog geen grond om een vergunning te weigeren. Wél gaf hij aan dat het gemeentebestuur zich zou moeten realiseren dat ook de gemeente - bijvoorbeeld bij het bestemmingsplan 'Californië 2' - de feitelijke initiatiefnemer is en in die zin eigenlijk het initiatief tot een omgevingsdialoog zou moeten nemen. Dat zou - zo meldde hij - nu nog niet kunnen, maar in de toekomst zou de gemeente daar zeker naar toe moeten...

Reagerende op de reacties van met name wethouder Tegels sloot SP'er Sonja Van Giersbergen af met de opmerking dat de mensen weer voor voldongen feiten worden geplaatst. Ze sprak de hoop uit dat de mensen die zich oprecht zorgen maken over hun leefomgeving alsnog serieus genomen worden en dat daar dus éérst een omgevingsgesprek mee gevoerd moet worden.

U bent hier