h

Werkgroep Arbeidsmigranten teleurgesteld in niet nakomen toezeggingen B&W

3 januari 2020

Werkgroep Arbeidsmigranten teleurgesteld in niet nakomen toezeggingen B&W

Foto: Huisvesting arbeidsmigranten / Otto Work Force

Op 7 januari 2020 wordt in de gemeenteraad de notitie "Richtlijnen Omgevingsgesprek Horst aan de Maas" (zie bijlage) besproken. De Werkgroep Arbeidsmigranten schrijft in een brief aan B&W en de gemeenteraad (zie bijlage) dat zij teleurgesteld is over het feit dat B&W haar toezegging aan de werkgroep om vóór vaststelling van de notitie “Richtlijnen Omgevingsgesprek” de werkgroep te raadplegen niet is nagekomen. Daarnaast stelt de werkgroep vast dat – als gevolg van eerdere besluiten van de gemeente inzake huisvesting van arbeidsmigranten -  in het buitengebied van de gemeente Horst aan de Maas de aantallen te huisvesten arbeidsmigranten ongelimiteerd is. Tenslotte heeft de werkgroep zorgen over de handhaafbaarheid van de regel dat de in Horst aan de Maas gehuisveste arbeidsmigranten voor driekwart in Horst aan de Maas werkzaam moeten zijn.

De Werkgroep Arbeidsmigranten (verschillende bewonersgroepen die te maken kregen met massale huisvesting van arbeidsmigranten in hun buurt) heeft twee gesprekken gevoerd met de verantwoordelijk wethouder  en ambtenaren inzake het verbeteren van de omgevingsdialoog. Daarbij werd toegezegd dat de “Richtlijnen omgevingsdialoog” éérst ter becommentariëring voorgelegd zou worden aan de werkgroep.  En wethouder Op de Laak stelde voor een klankbordgroep op te richten inzake huisvesting arbeidsmigranten, waarvan de werkgroep onderdeel zou uitmaken.  Voor de werkgroep was en is van belang dat een – overigens verplichte – omgevingsdialoog niet zo vrijblijvend is voor de initiatiefnemer, zoals tot nu toe steeds het geval was.

Op 18 december kreeg de werkgroep te horen dat de notitie door het college is vastgesteld. Zonder raadpleging van de werkgroep. En van de aanbevelingen van de werkgroep bleek in de notitie zelf nauwelijks iets terug te vinden. De initiatiefnemer kan – nadat hij het gesprek heeft gehad met de buurt – dat punt van  diens lijstje met verplichtingen afvinken en de vergunning wordt verstrekt. Die vergunningverlening staat uiteindelijk helemaal los van de inhoud van het omgevingsgesprek! De enige verbetering op dit punt ten opzichte van de situatie tot nu toe is – zo meldt de werkgroep - dat de buurt nu ook een handtekening moet zetten onder de voor de initiatiefnemer verplichte verslaglegging van het gesprek.

Volgens de  werkgroep is er sprake van onbehoorlijk bestuur, gezien het feit dat eerdere toezeggingen aan de werkgroep niet zijn nagekomen. Terwijl volgens de werkgroep de urgentie van deugdelijke richtlijnen voor de omgevingsdialoog groot is. Want de werkgroep heeft vast kunnen stellen dat – als gevolg van het paraplubestemmingsplan Huisvesting Arbeidsmigranten – geen enkele limiet bestaat ten aanzien van de aantallen arbeidsmigranten die gehuisvest worden in Horst aan de Maas.  Iedereen in het buitengebied staat het vrij arbeidsmigranten te huisvesten. En de bepaling in het Paraplubestemmingsplan Huisvesting Arbeidsmigranten dat driekwart van de te huisvesten arbeidsmigranten werkzaam moeten zijn in de gemeente Horst aan de Maas heeft volgens de werkgroep geen enkel effect, want er is geen bepaling (bijvoorbeeld registratie) opgenomen die handhaving g mogelijk maakt. De werkgroep vraagt dan ook om verdere maatregelen die zulke ongelimiteerde huisvesting onmogelijk maakt en handhavingsmogelijkheden verbeterd.

Omroep Horst aan de Maas heeft op 6 januari 2020 interviews uitgezonden met een burger die te maken had met de omgevingsdialoog met een initiatiefnemer en met Paul Geurts, de voorzitter van de Werkgroep Arbeidsmigranten. Die uitzending is hier te bekijken.

U bent hier