h

Alle fracties gemeenteraad Horst aan de Maas sluiten zich aan bij motie om Schone Lucht Akkoord te ondertekenen

25 januari 2020

Alle fracties gemeenteraad Horst aan de Maas sluiten zich aan bij motie om Schone Lucht Akkoord te ondertekenen

Foto: Schone Lucht / Akkoord

In de raadsvergadering van 21 januari 2020 heeft de voltallige gemeenteraad ingestemd met de motie van onder andere de SP (zie bijlage) om alsnog het Schone Lucht Akkoord (SLA) te ondertekenen. Daarmee werd de oproep van de SP-fractie vervuld om als gehele raad een signaal af te geven, gezien het grote belang van schone lucht voor de gezondheid van de burgers (lees hier het artikel over de oproep van de SP) .

Op de vraag aan het college van B&W wat de reden was dat zijzelf niet besloten heeft het SLA te onderteken, bleek het ontnuchterende antwoord dat het college niet op de hoogte was van de vraag om het akkoord mee te ondertekenen.

Aanvankelijk stribbelden met name het CDA en in mindere mate Essentie nog wat tegen het aannemen van de motie met de op zich relevante vraag wat de toegevoegde waarde is van een handtekening onder het akkoord. Antwoord: naast de signaalsfunctie biedt het de gemeente Horst aan de Maas de kans aan tafel te zitten als gesproken wordt over de manier waarop we de lucht daadwerkelijk schoon krijgen.

In een reactie probeerde wethouder Roy Bouten (PvdA) de motie enigzinds af te zwakken met het voorstel om aan het College te vragen eerst te onderzoeken wat van de deelnemende gemeenten precies wordt verwacht. De partijen die de motie ingediend hadden (SP, D66/GroenLinks, PvdA en VVD) wezen deze afzwakking af en uiteindelijk stemden toch alle partijen met de motie in. Na een korte schorsing dus óók CDA en Essentie.

Dat betekent dat de gemeente Horst aan de Maas zich bij het tweede tekenmoment aan zal sluiten bij het Schone Lucht Akkoord.

U bent hier