h

Bewoners Zonnehof Tienray in actie

21 maart 2019

Bewoners Zonnehof Tienray in actie

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Dat het zeker helpt om gezamenlijk een probleem aan te pakken in plaats van individueel, is een conclusie die de bewoners van Zonnehof in Tienray intussen ook kunnen trekken. Herhaaldelijk hebben bewoners onafhankelijk van elkaar geprobeerd om aandacht te krijgen voor hun problemen. Zonder succes. Met hulp van SP’ers Sonja van Giersbergen en Wilma Kurvers (zie foto) lukte het wel. Zij hebben de bewoners geholpen met het opstellen van een brief, gericht aan de gemeente en Wonen Limburg.

Foto: Wilma Kurvers / SP Horst aan de Maas
De problemen bij Zonnehof zijn meervoudig. Zo wordt er overlast ervaren na regenbuien met name bij de parkeerlus achter de woningen. Er zijn door veelvuldig gebruik door auto’s gaten ontstaan die direct vollopen bij een bui. Daarnaast loopt het water ook de achtertuintjes in doordat er sprake is van een hellend oppervlak. Destijds is de parkeerlus aangelegd op verzoek van de bewoners en er is haast mee gemaakt. Maar het materiaal dat gebruikt is, is niet helemaal vrij van plastic en metaal waardoor al een aantal keren schade is ontstaan aan autobanden. Vanuit de gemeente is toegezegd dat er bij een volgende melding van wateroverlast direct poolshoogte genomen zal worden om de problemen daarmee op te lossen.

Het verzoek om betere achterpadenverlichting loopt ook al langer. Een aantal bewoners heeft verlichting aan het schuurtje bevestigd maar dit is niet voldoende om de parkeerplek voldoende te verlichten. Mogelijk kan straks toch betere verlichting gerealiseerd worden met hulp van Wonen Limburg die voor de armaturen kan zorgen. Dit gebeurt alleen met deelname van alle inwoners.

Er is ook antwoord gekomen op hun vraag hoe het kan dat er verhoudingsgewijs steeds meer arbeidsmigranten en jongeren in hun buurt komen wonen. Dit beeld wordt bevestigd door Wonen Limburg (zie ook het artikel over het gesprek met Wonen Limburg over seniorenwoningen in het algemeen). En dat heeft vooral ook te maken met het feit dat Wonen Limburg verplicht is woningen beschikbaar te stellen aan arbeidsmigranten en jongeren. In enkele gevallen gaat het ook om mensen die met financiële ondersteuning een woning kunnen betrekken en dus minder betalen dan de senioren die er vaak al enige tijd wonen. Wonen Limburg claimt overigens ook dat er onvoldoende belangstelling zou zijn voor bepaalde seniorenwoningen. Dit wordt door de bewoners bestreden. Zij zeggen dat vooral lokale bewoners vaak niet eens een kans krijgen om te reageren.

In een gesprek dat de SP onlangs voerde met Wonen Limburg over bovenstaande en andere gesignaleerde problemen is wel aangegeven dat de communicatie van Wonen Limburg naar de bewoners toe voor verbetering vatbaar is.

U bent hier