Gesprek SP met Wonen Limburg over seniorenwoningen
Gesprek SP met Wonen Limburg over seniorenwoningen
Begin januari is het SP-rapport ‘Onderzoek naar Seniorenwoningen in Horst aan de Maas’ aangeboden aan Wonen Limburg (lees hier het artikel over het aanbieden van het rapport). Onlangs vond een gesprek plaats tussen de SP en Wonen Limburg over de conclusies en aanbevelingen uit dat rapport, dat is gebaseerd op de geretourneerde enquêtes (42%) die waren uitgezet bij de seniorenwoningen in beheer van Wonen Limburg.
Het gesprek spitste zich met name toe op de veranderende vraag naar seniorenwoningen, het toewijzingsbeleid en voorgenomen energiemaatregelen via de prestatieafspraken die Wonen Limburg heeft gemaakt met de gemeente.
Seniorenwoning of niet?
De afgelopen jaren is van nogal wat huurwoningen het label ‘senioren’ afgehaald. Volgens de SP omdat ze dan makkelijker en vooral sneller te verhuren zijn. Volgens Wonen Limburg omdat er weinig vraag is naar seniorenwoningen omdat dit vooral te maken heeft met wijziging van het begrip ‘senior’. Vroeger werd hiermee 55+ aangeduid, maar de senior van nu is langer vitaal en blijft langer zelfstandig wonen en stelt dus andere eisen.
Arbeidsmigranten
Daarnaast krijgt de woningcorporatie te maken met wetgeving die bepaalt dat er alleen verhuurd mag worden aan de doelgroep ‘beneden modaal’ en er mag niet ‘gediscrimineerd’ worden bij inschrijving en/of toewijzing van woningen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat arbeidsmigranten – die vaak al jaren geleden massaal ingeschreven werden – gewoon recht hebben op toewijzing van een woning.
Het beeld dat de arbeidsmigranten zich concentreren in specifieke woonwijken, waar Wonen Limburg haar woningen heeft staan, klopt. Maar dat heeft vooral ook te maken met het feit dat de gemeente geen mogelijkheden geboden heeft om elders huurwoningen te realiseren, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van bouwgrond. Het beroep dat gedaan wordt op Wonen Limburg om bij te dragen aan integratie van arbeidsmigranten, wordt waar mogelijk wel opgepakt, met name via ondersteuning van de Wijkgroepen in onder andere Norbertuswijk, Mussenbuurt en In de Riet. De aanpak en het bevorderen van integratie vergt veel tijd. De SP denkt dat wijkgroepen eenvoudiger ondersteuning kunnen bieden dan in de kleine kernen waar dat waarschijnlijk moeilijker te verwezenlijken is. Dorpsondersteuners kunnen hierin wel een rol vervullen, maar dit is sterk afhankelijk van inzet van individuen. Dorpsraden zijn niet altijd even actief op dat gebied.
Energiemaatregelen
Wonen Limburg heeft de verplichting op zich genomen om in 2025 haar bestand aan woningen aangepast te hebben wat energiemaatregelen betreft. Maar deze specifieke ‘deadline’ wordt toch wat vager omdat Wonen Limburg zich niet wil vastpinnen. Dit heeft vooral te maken met de onzekerheden ten aanzien van de realisatiemogelijkheden.
(
- Zie ook:
- Wonen