SP overhandigt rapport seniorenwoningen aan Wonen Limburg
SP overhandigt rapport seniorenwoningen aan Wonen Limburg
Onlangs heeft de SP Horst aan de Maas een enquête gehouden onder de inwoners van seniorenwoningen in onze gemeente die in beheer zijn van Wonen Limburg. Op basis van de verkregen gegevens – via reacties van 43 % van de geënquêteerden – is een rapport opgesteld met conclusies en aanbevelingen. Dit rapport is op 7 januari jl. aangeboden aan de heer Ivo van Rees, manager Publieke Waarde bij Wonen Limburg.
Na de overhandiging van het rapport hebben de vertegenwoordigers van de SP globaal het rapport doorgenomen met de heer van Rees en met name alvast gekeken naar een aantal conclusies en aanbevelingen. De aanleiding voor het onderzoek vormde een enquête die een jaar eerder in de kern Hegelsom was gehouden. Het was voor de SP belangrijk om te bekijken hoe het gesteld was met de seniorenwoningen – voor zover ze nog voor die doelgroep bestempeld worden – in de overige kernen van Horst aan de Maas qua levensloopbestendigheid en duurzaamheid. Daarnaast was het ook interessant om te onderzoeken wie er eigenlijk in deze woningen verblijft en hoe men de leefomgeving ervaart.
De eerste gezamenlijke conclusie in het gesprek was dat het beeld dat geschetst wordt bij de ene kern ook in grote mate van toepassing is op de andere. Een beeld dat bevestigd werd naar aanleiding van de enquête in Hegelsom, door het SP rapport en ook herkend werd door Wonen Limburg (WL). Seniorenwoningen worden lang niet altijd door senioren bewoond en er is steeds vaker sprake van gemengde buurten, met senioren, jongeren en arbeidsmigranten. Een belangrijk punt dat door de SP aangedragen werd, vormde het gebrek aan helderheid en als gevolg daarvan onbegrip rondom de toewijzing van woningen. Dat communicatie op dit gebied verbeterd moet worden, werd beaamd door WL. Woningen bleven nog wel eens leeg, volgens WL, omdat ze niet in trek waren. Dit kan natuurlijk zijn omdat ze niet voldoen aan de eisen die senioren aan de woning stellen waardoor jongeren of anderszins er hun intrek innemen.
Wat maatregelen aangaande duurzaamheid betreft, kon de heer van Rees al bevestigen dat er plannen liggen om vóór 2025 alle energie-gerelateerde aanpassingen aan de woningen gedaan te hebben. Ook dat dient duidelijk gecommuniceerd te worden aan de bewoners.
De aanbeveling van de SP om de verschillende seniorenwoningen onder de loep te nemen en te kijken naar aspecten als levensloopbestendigheid en duurzaamheid – en dat vooral met de bewoners samen te doen – werd grotendeels beaamd. Wonen Limburg wil vooral maatwerk, dus niet per se alle woningen op een gelijke wijze aanpassen maar renovatie toepassen op de wensen van de bewoners. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op zelfredzaamheid. De vraag daarbij is volgens de SP of bewoners compleet verantwoordelijk moeten zijn voor eventuele aanpassingen. Er is in ieder geval geconstateerd dat sommigen niet zo lang willen wachten op actie van Wonen Limburg en zelf initiatieven hebben genomen om bijvoorbeeld ramen of badkamers aan te passen.
De tijd was te kort om het gehele rapport te bespreken. Uiteraard blijven wij in contact met onder andere Wonen Limburg. Het rapport wordt binnenkort ook aangeboden aan college van burgemeester en wethouders en de leden van de gemeenteraad.
Bijlage: Conclusies en aanbevelingen aan Wonen Limburg en gemeente
- Zie ook:
- Wonen