h

Wethouder Vostermans (CDA) wast handen in onschuld

30 januari 2019

Wethouder Vostermans (CDA) wast handen in onschuld

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas

Wethouder Vostermans wast zijn handen in onschuld als het gaat om de procedure die gevolgd is bij de vergunningverlening voor de bouw van een "Polenhotel" door Otto Work Force nabij Sevenum. Dat burgers geen mogelijkheid hadden de vergunning in te zien om zo te kunnen beoordelen of ze bezwaar in moesten dienen en/of de voorzieningenrechter in te schakelen om de start van de bouw te voorkomen, was volgens hem onjuist. Ook het verzoek van de SP-fractie om de procedure aan te passen zodat burgers in de toekomst wél gebruik kunnen maken van hun rechten, wees hij af.

Foto: Paul Geurts / SP Horst aan de Maas
Naar aanleiding van de inspraak van Arjen Kempen (zie foto), lid van de SP-werkgroep Arbeidsmigranten (zie bijlage) en vragen van SP-raadslid Sonja van Giersbergen erkende Vostermans weliswaar dat een en ander wat vervelend was uitgekomen maar bleef hij van mening dat alles volgens de regels was verlopen. Op de vraag waarom de gemeente - ten onrechte - in Dagblad de Limburger heeft gesteld dat de Sevenumse leden van de Klankbordgroep die Otto Work Force had opgericht geen behoefte meer hadden aan gesprekken met Otto Work Force wenste Vostermans niet in te gaan.

Sonja van Giersbergen, SP-woordvoerder met betrekking tot arbeidsmigranten, stelde vragen naar aanleiding van een brief die de SP-werkgroep Arbeidsmigranten op 3 januari gestuurd heeft over de gevolgde procedure bij de vergunningverlening (zie ook een eerder artikel op deze site en in de bijlage de brief van de werkgroep en het antwoord van B&W daarop). Van Giersbergen stelt dat de bekendmaking van de vergunningverlening - met uitsluitend de vermelding van een adres - in het gemeenteblad vlak voor de feestdagen en het feit dat de ter zake kundige ambtenaar niet bereikbaar was voor inzage een onrechtmatige daad. Door de handelwijze werden burgers volgens haar belemmerd in hun rechtsgang. En zij stelt vast dat weer eens het gevoel wordt bevestigd dat burgers toch niets te zeggen hebben, wat ook naar voren kwam in de toespraak van Arjen Kempen in het begin van de raadsvergadering. SP-woordvoerder Van Giersbergen vroeg de wethouder afspraken te maken om in de toekomst dit soort zaken te voorkomen. Volgens haar een persoon die bezwaar wil maken ten allen tijde toegang gegeven worden tot de stukken. Mocht het gemeentehuis gesloten zijn dan dient de vergunning pas verleend worden op het moment dat er geen belemmeringen zijn voor inzage. Bekendmakingen moeten volgens Van Giersbergen voortaan met naam en toenaam in het gemeenteblad komen te staan. En tenslotte dienen aanvragen voor een vergunning voortaan ook vermeld worden in het gemeenteblad, zodat burgers zich kunnen voorbereiden. "Ons inziens laat je zo zien dat een gemeente een dienstverlener is die het de burgers zo gemakkelijk mogelijk maakt om hun rechten te halen. Dat betekent dat drempels zo laag mogelijk gemaakt moeten worden en dat de gemeente zo transparant mogelijk is", aldus Van Giersbergen.

Volgens Vostermans is de hele procedure verlopen zoals wettelijk geregeld en iedereen zou voldoende mogelijkheden hebben gehad om zijn recht te halen. Hij wil dan ook die procedure niet gaan aanpassen. Hooguit is volgens de wethouder de datum rondom kerst voor betrokkenen 'wat vervelend'. "Maar het traject van vergunningverlening voor het Polenhotel loopt al zo lang en zou dus niet als een verrassing moeten zijn gekomen", aldus de wethouder. Hoewel hij aangaf begrip te hebben voor de gevoelens van omwonenden, ging hij daarmee volledig voorbij aan de woorden van Arjen Kempen in het begin van de raadsvergadering. Tenslotte stelde de wethouder veel mensen gesproken te hebben die in de omgeving van het toekomstige Polenhotel wonen. Daar heeft de wethouder volgens hem al heel lang - ook persoonlijk - mee gesproken in het kader van de verdere ontwikkeling van bedrijventerrein Greenport. En de deur zou altijd open staan voor iedereen...

U bent hier