h

SP wil uitstel bouw ‘Polenhotel’ Otto Work Force in Sevenum

4 januari 2019

SP wil uitstel bouw ‘Polenhotel’ Otto Work Force in Sevenum

Foto: - / website Otto Work Force

Op 20 december 2018 heeft de gemeente Horst aan de Maas een vergunning verleend voor het huisvesten van arbeidsmigranten aan de Eric de Roodeweg in Sevenum. Gezien de aankondiging van Otto Work Force om maandag 7 januari 2019 al te starten met de bouw, wil de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas in een spoedvergadering van de gemeenteraad overleg voeren met het College van B&W. In dat overleg wil de SP voorstellen om de bouw stil te leggen om belanghebbenden in staat te stellen om bezwaren te uiten/juridische stappen te zetten tegen de vergunningverlening.

De SP komt met haar verzoek om een spoedvergadering naar aanleiding van een brief van de Werkgroep Arbeidsmigranten aan B&W en de aankondiging van Otto Work Force om komende maandag al te starten met de bouw. In de brief schrijft de werkgroep dat ze ernstig bezwaar maken tegen de manier waarop door Otto Work Force én door de gemeente is gehandeld bij de vergunningverlening (zie bijlage). 

In een brief aan gemeenteraad en College van B&W (zie bijlage) stelt de SP voor dinsdag 8 januari 2019 de kwestie in de gemeenteraad te bespreken. Op die dag is een zogeheten themabijeenkomst van de gemeenteraad gepland over arbeidsmigranten. Volgens de SP is het goed mogelijk voorafgaande aan het programma van deze themabijeenkomst de kwestie in de raad te bespreken. Daartoe heeft de SP een motie ingediend (zie bijlage) die er op gericht is dat B&W in overleg met Otto Work Force bewerkstelligt dat de bouw stilgelegd wordt totdat er een goede dialoog heeft plaatsgevonden en/of belanghebbenden in staat zijn geweest eventuele juridische stappen te zetten.

Een beperkt aantal omwonenden is geïnformeerd over de verleende vergunning. In de (verplichte) publicatie in de Hallo van 20-12-’18 werd slechts een adres vermeld waar de gemeente een vergunning had verleend. Waarvoor stond niet in de bekendmaking. Vanwege de feestdagen is de gemeente nog niet tegemoet kunnen komen aan het verzoek van belanghebbenden om een afschrift van de vergunning te krijgen en in contact te komen met het team Vergunningen. Daardoor worden de belanghebbenden volgens de SP belemmerd in de mogelijkheden om gebruik te maken van hun rechten.

De SP sluit zich aan bij de bezwaren van de werkgroep. Naar de mening van de SP heeft er geen fatsoenlijke dialoog plaatsgevonden tussen Otto Work Force en de direct omwonenden. Er is één avond geweest waarbij de huisvestingsplannen zijn toegelicht. Vervolgens is een klankbordgroep opgericht, waarmee slechts één gesprek heeft plaatsgevonden en die – na de bouw van het ‘Polenhotel’ – nog een keer bijeengeroepen wordt.

De fractie van de SP denkt dat een echte dialoog er anders uit zou moeten zien. De gemeente zou bij Otto Work Force moeten aandringen op de start van een werkelijke dialoog met de omwonenden.  Er moet volgens de SP een discussie worden gestart en overleg gevoerd (volgens Van Dale de definitie van ‘dialoog’). Dat is heel wat anders dan informeren dát een ontwikkeling plaats gaat vinden, zoals nu het geval is geweest. In de motie constateert de SP dat het wantrouwen van de burgers in de overheid door het handelen van B&W in samenspraak met Otto Work Force vergroot wordt.

Het ontbreken van een dialoog is de reden dat de SP op 8 januari 2019 een motie in gaat dienen om de bouw van het ‘Polenhotel’ uit te stellen en het college van B&W op te dragen met Otto Work Force in gesprek te gaan. De motie roept op tot het voeren van een échte dialoog tussen initiatiefnemer en omwonenden en stelt dat de bouw pas kan beginnen als die dialoog heeft plaatsgevonden.

In een artikel van Dagblad de Limburg bestrijdt de gemeente Horst aan de Maas de opmerking van de werkgroep Arbeidsmigranten en de SP dat er geen sprake zou zijn geweest van een dialoog. De gemeentewoordvoerder zegt: "De buurt is in september uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Ook is er een klankbordgroep gevormd. Zes mensen hebben zich daar voor aangemeld. Die klankbordgroep heeft in oktober over de plannen gesproken en heeft vervolgens zelf aangegeven dat er geen behoefte meer was om nog eens bij elkaar te komen. Pas daarna heeft otto de aanvraag voor de vergunning ingediend. Die is op 20 december verleend. De klankbordgroep wist van dit proces. De rest van de buurt is meteen geïnformeerd toen Otto de vergunning in handen had. De vergunning ligt nu ter inzage". De informatie vanuit de gemeente is op een groot aantal punten aantoonbaar onjuist. In de "bekendmaking" van de gemeente over de vergunningverlening wordt door de gemeente zelf uitdrukkelijk aangegeven dat de vergunning niet ter inzage wordt gelegd. Een van de omwonenden, die ook lid is van de klankbordgroep geeft - daar naar gevraagd - aan dat ook de andere punten niet kloppen: "Er is zeker niet gezegd dat we geen behoefte hadden aan een verdere dialoog. In tegendeel. Overigens blijkt dat ook wel uit de mail van Frank van Gool. Daarin nodigt hij ons uit voor een bijeenkomst van de klankbordgroep op 4 februari a.s. en dat zou hij toch niet doen, als wij dat niet zouden zien zitten... Ons is wel voorgesteld om in Waalwijk naar een soortgelijke voorziening te gaan kijken. Dáár hadden we geen behoefte aan. Verder wisten wij óók niets van het proces van Otto Wortk Force en de vervolgstappen die zij zouden zetten". De betrokken omwonende is boos over de 'leugens' die de gemeente verteld heeft tegen de journaliste van Dagblad de Limburger. Dat sterkt hem in diens motivatie om ook juridische actie te gaan ondernemen richting de gemeente.

U bent hier