h

Hoor de wind waait.....

29 augustus 2018

Hoor de wind waait.....

Foto: Hans van de Beele / SP Horst aan de Maas

Duurzame energie, de media staan er vol van en we weten allemaal dat we de overstap van fossiele energie, zoals aardgas en olie, naar duurzame vormen moeten maken. Eerder verscheen een artikel over zonne-energie (lees ook dat artikel). Deze week schrijft Sonja van Gierbergen een artikel over windenergie. Ook windenergie is - net als zonne-energie - gratis, maar binnenkort hopelijk niet meer voor niets...

"In de media is er veel te doen over windenergie en dan met name over de plaats waar windmolens moeten komen staan. In de gemeente Venlo zouden 9 windmolens geplaatst moeten worden. Bewoners daar zijn niet blij als die dichtbij hun woning worden geplaatst. Geluidsoverlast en horizonvervuiling zijn veelgehoorde bezwaren.

Anderzijds heeft de provincie Limburg afspraken gemaakt over het opwekken van duurzame energie in het kader van het klimaatakkoord. We zullen op den duur allemaal “van het gas af moeten”. Ondertussen willen we verwarmde huizen en warm water en worden er nog steeds verwarmingsketels op gas geïnstalleerd.

Provinciale Staten heeft gedreigd met een maatregel waarmee zij het oorspronkelijke plan voor plaatsing van de windmolens erdoor kan drukken, ook al is de gemeenteraad in Venlo in meerderheid tegen het voorstel en voelen de mensen uit de betrokken wijken zich niet gehoord. Er is veel onvrede, frustratie en mogelijk gerechtelijke procedures. Een recept voor mislukking dus.

Wat dan wel? Laten we nu gewoon eens kijken wat er nodig is. Eerlijk en transparant communiceren en dan....eerlijk delen. De grootste gebruiker heeft de meeste “last”. Plaats windmolens op plekken waar veel industrie of grootschalige land- en tuinbouwactiviteiten zijn en niet aan de rand van woonwijken.

Mochten burgers uiteindelijk te maken krijgen met windmolen(s) in hun omgeving dan zouden ze daar ook rechtstreeks van moeten profiteren. Dat kan bijvoorbeeld door het oprichten van een coöperatie die de windmolen(s) beheert en waar bewoners bij zijn aangesloten en een direct aandeel in de inkomsten hebben.

De gemeentes Venlo, Horst aan de Maas en Venray horen samen te werken in dit dossier. Wij gaan graag de discussie in het gemeentehuis en daarbuiten aan met u. Want burgers niet horen, dat kan écht niet!"

U bent hier