h

Uitbreiding spoor bij Sevenum leidt tot grote ongerustheid

31 augustus 2016

Uitbreiding spoor bij Sevenum leidt tot grote ongerustheid

Opnieuw leiden ontwikkelingen rondom de spoorlijn Venlo-Eindhoven tot ongerustheid bij burgers en vooral omwonenden. In het gebied tussen de Californische weg in Sevenum en de Greenportlane wordt overwogen om het aantal sporen uit te breiden van 2 naar 6. Deze uitbreiding zou dan gebruikt gaan worden als een soort parkeerplaats voor treinwagons, voor de nieuw aan te leggen railterminal op Venloos grondgebied. Ook de SP maakt zich zorgen over de actuele ontwikkelingen.

Eerder heeft de SP aandacht gevraagd voor zaken die spelen rondom de spoorlijn Venlo-Eindhoven. Naast overlast van treinen in America (https://horstaandemaas.sp.nl/nieuws/2016/07/sp-vraagt-aandacht-voor-over...) betreft dat de verkeersveiligheid en verkeersdrukte bij de spoorwegovergang Stationsstraat in Hegelsom (https://horstaandemaas.sp.nl/nieuws/2016/05/ontwikkelingen-rondom-spoorw...), waarvoor de SP ook oplossingen heeft aangedragen. En de SP heeft aandacht gevraagd voor de toename van de overlast ten gevolge van het toenemende vrachtvervoer over spoor (https://horstaandemaas.sp.nl/nieuws/2015/02/werk-aan-betuwelijn-betekent...). Binnenkort zullen omwonenden meer horen over dat laatste onderwerp.

De plannen die overwogen worden om in het gebied tussen de Californische weg in Sevenum en de Greenportlane het aantal sporen uit te breiden leiden tot onrust onder de omwonenden. Zij vrezen overlast en een flinke toename van de risico's.

De SP zegt op zich niet tegen deze ontwikkeling te zijn. De uitbreiding zou wellicht goed kunnen zijn voor de werkgelegenheid in de regio. Het probleem zit hier volgens de SP vooral in de communicatie naar de omwonenden. Slechts enkele mensen zijn op de hoogte. Zij hebben de informatie tot nu toe zelf moeten opzoeken. Er is dus geen sprake van een actieve communicatie. Ook wordt de omgeving blijkbaar niet meegenomen bij deze ontwikkelingen, terwijl die juist meer overlast zal gaan ervaren.

Al met al zijn de nieuwe ontwikkelingen voor de SP aanleiding om aan het College van B&W van Horst aan de Maas te vragen omwonenden meer en eerder duidelijkheid te geven over deze ontwikkelingen (voor de vragen, zie de bijlage).

U bent hier