h

Ontwikkelingen rondom spoorwegovergang Stationsstraat Hegelsom

13 mei 2016

Ontwikkelingen rondom spoorwegovergang Stationsstraat Hegelsom

Foto: SP

Rondom de spoorwegovergang op de Stationsstraat zijn nu problemen met de verkeersveiligheid en de verkeersdrukte. De beste oplossing zou de aanleg van een tunnel onder het spoor zijn. Dit plan is volgens de overheid te duur. Men heeft de gemeente geadviseerd om een van de aangedragen alternatieven nader te onderzoeken, met een  ontsluiting aan de noordzijde van het station via een ontsluitingsweg achter langs het Loopcentrum.

Tijdens een voorlichtingsavond medio april zijn de omwonenden, andere belanghebbenden en geïnteresseerden op de hoogte gebracht. Er was sprake van een geweldige opkomst, soms felle discussies, maar bovenal goede ideeën voor verdere verbeteringen van de plannen. Net als de omwonenden maakt de SP zich zorgen over een aantal onderdelen van de te onderzoeken variant. We hebben hiervoor een aantal goed alternatieve oplossingen.

De ontsluitingsweg moet bij de kruising Asdonckerweg-Stationsstraat aansluiten op een nieuwe rotonde. Het verkeer van en naar America wordt daarbij over de Asdonckerweg en de Heijnestraat weggeleid. Dit leidt tot een forse verkeerstoename op beide bovenstaande smalle wegen met een forse toename van de risico’s voor het langzame verkeer dat hier gebruik van maakt. Men verplaatst daarmee dus het probleem. Beter zou zijn om de rotonde richting station te verplaatsen en geen sluipverkeer via genoemde wegen toe te staan door aanvullende maatregelen.

In de variant worden de busstations naar het plein voor het station verplaatst. Hierdoor zal het aantal verplaatsingen van langzame verkeersdeelnemers over de Stationsstraat verder toene-men (leerlingen Cita Verde). Ton Hermans (Cita Verde) attendeerde de aanwezigen hierop. De enige goede oplossing lijkt hier het ontkoppelen van het langzame verkeer (voetgangers en fietsers) van het snelverkeer door de aanleg van een relatief goedkope tunnel onder de Stationsstraat.

Voor deze aanpassingen in de te onderzoeken variant wil de SP zich de komende tijd in gaan zetten.

 

U bent hier