h

Werk aan Betuwelijn betekent extra overlast spoorwegovergang Hegelsom

3 februari 2015

Werk aan Betuwelijn betekent extra overlast spoorwegovergang Hegelsom

Foto: SP

Binnenkort starten – voor de duur van acht jaar - werkzaamheden aan de Betuweroute, om deze beter te laten aansluiten op het Duitse spoorwegennet. Dat heeft verregaande consequenties voor de spoorverbinding Venlo-Eindhoven en daarmee voor de toch al drukke spoorwegovergang Stationsstraat (Hegelsom) en de spoorwegovergangen door Griendtsveen, America en Sevenum. Reden voor de SP om vragen te stellen aan de verantwoordelijk wethouder.

Door de werkzaamheden aan de Betuwelijn worden goederentreinen omgeleid, waardoor het aantal goederentreinen op de spoorverbinding Venlo-Eindhoven fors zal toenemen. Op sommige momenten van nu 50 naar zelfs 180 goederentreinen per dag. Meer als een verdriedubbeling van het aantal treinen! Dit heeft  fikse consequenties voor alle plaatsen waar deze treinen door lopen: aanzienlijk meer geluidoverlast, meer vervoer van gevaarlijke stoffen vervoerd en de spoorwegovergangen zullen vaker dicht zijn.

Reden voor de SP in de commissie Ruimte de verantwoordelijk wethouder te vragen zijn uiterste best te doen om de overlast voor burger en omgeving zoveel mogelijk te beperken:

  • isoleren van woningen nabij het spoor en technische aanpassingen aan het spoor en de treinen om de geluidsoverlast te beperken,
  • zoveel mogelijk de meest gevaarlijk stoffen (toch) via de Betuwe route te laten vervoeren,
  • zorgen voor een goede en permanente oplossing voor de kruising spoorlijn – Stationsstraat, al jaren om een goede, permanente verbetering vraagt. Vreemd genoeg wordt dit verkeersprobleem bij de Provincie nu niet meer als een zeer belangrijk op te lossen probleem gezien. De gebruikers van dit kruispunt denken daar duidelijk anders over.

De wethouder heeft toegezegd zich extra te gaan inspannen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. De SP heeft gevraagd om al voor de zomervakantie te laten weten hoe de ontwikkelingen zijn op dit gebied. De partij zal hem daar aan houden.

U bent hier