h

Waar heb ik dat eerder gehoord: Korting op raadsvergoedingen...

26 oktober 2012

Waar heb ik dat eerder gehoord: Korting op raadsvergoedingen...

In de gemeenteraadsvergadering van Horst aan de Maas van dinsdag 30 oktober 2012 wordt de begroting voor 2013 behandeld. Opvallend puntje in de voorstellen van het college van B&W: een bezuiniging van 40.000 euro op het budget van de gemeenteraad. De grootste bezuiniging komt voor rekening van de rekenkamercommissie. Zij ziet haar budget verlaagd van 60.000 naar 35.000 euro. Ook de fractievergoeding wordt teruggebracht: naar 4.000 euro. Al vanaf haar intrede van de SP in de gemeenteraad van Horst (aan de Maas) heeft de fractie gepleit voor verlaging van de fractievergoedingen en de vergoedingen voor individuele raads- en collegeleden. Tot nu toe wezen de andere fracties die voorstellen af. Voor het eerst wordt ook een klein beetje bezuinigd op de vergoedingen. Maar er is nog een lange weg te gaan op dit punt.

Bij het vaststellen van de Kadernota, die de basis vormt voor de programmabegroting van de gemeente voor 2013, gaf de gemeenteraad in juni aan dat er ook op het budget van de raad bezuinigd moet worden. In totaal 40.000 euro minder dient er uitgegeven te worden, was de opdracht van de gemeenteraad. Het presidium (het dagelijks bestuur van de gemeenteraad) heeft vervolgens zelf aangegeven waar op bezuinigd kan worden. Het budget van de rekenkamercommissie wordt verlaagd met 25.000 euro en de verslaggeving van de gemeenteraadsvergaderingen wordt aangepast.

Raadsvergoedingen
Een van de posten waarop bezuinigd wordt is de fractievergoeding. Die wordt teruggebracht naar 4.000 euro. Daaronder posten als het budget voor opleidingen en externe advieskosten. Wat betreft de opleidingskosten voor raads- en collegeleden heeft de SP-fractie in 2003 al een brief gestuurd naar het ministerie van Binnenlandese zaken met de vraag of er wel apart opleidjngkosten vergoed mogen worden. Het antwoord van het ministerie was ondubbelzinnig: dat mag niet!. De raad van Horst aan de Maas trok er zich niets van aan. Zij stelden dat nieuwe raadsleden niet meer kunnen worden opgeleid doordat hun fractievergoeding niet toereikend is. De SP stelt daar tegenover dat een fractie er zelf wel voor zorgt dat ze goede en bekwame raadsleden levert. In 2006 vroeg de SP-fractie aan de andere fracties te verantwoorden hoe ze deze fractievergoeding besteden, maar dat wezen zij af (leeshier de reactie van de fracties) en in 2007 stelde de SP de verantwoording van de besteding van de fractievergoeding op te nemen in de verordening (ook dat voorstel werd afgewezen. Het leek wel of die fracties boven de burgers verheven waren.

Categorische afwijzingen voorstellen SP om vergoeidngen voor raads- en collegeleden te verlagen
Al eerder lieten de fracties van CDA, PvdA en VVD (nu Essentie) aan de SP weten niets te voelen voor verlagingen van raadsvergoedingen. De SP-fractie heeft vanaf haar intrede in de gemeenteraad van Horst (aan de Maas) duidelijk gemaakt dat voor haar een reële onkostenvergoeidng voor de raads- en collegeleden op zijn plaats is. In dat kader is de fractie steeds opnieuw tot voorstellen gekomen de vergoedingen naar beneden aan te passen.

Hieronder een greep uit de herhaalde voorstellen van de SP-fractie door de jaren heen:

U bent hier