h

Waar heb ik dat eerder gehoord: Sociaal Meldpunt voor ondernemers in nood...

4 november 2011

Waar heb ik dat eerder gehoord: Sociaal Meldpunt voor ondernemers in nood...

Op 20 maart 2008 bepleitte de SP dat - met name voor agrarische familiebedrijven - een sociaal meldpunt ingesteld zou moeten worden, waar kleine ondernemers terecht kunnen, als ze raad en/of ondersteuning nodig hebben bij (financiële) problemen of beëindiging van hun bedrijf. Toenmalig wethouder Arie Stas (PvdA) zag dat wel zitten en startte een werkgroep met ambtenaren, leden van de SP-werkgroep (Riky Schut) en andere deskundigen, om zo'n steunpunt op te richten. Na de verkiezingen stopte Stas als wethouder en de ambtenaar die in de werkgroep zat, vertrok naar een andere gemeente. Weg idee… Totdat het CDA op 8 juli 2010 op het lumineuze idee kwam, om een steunpunt in te stellen voor agrarische bedrijven…

Zoals gezegd heeft het CDA in de raadsvergadering van 8 juni 2010 het voorstel - in de vorm van een motie - ingediend waarin het college wordt opgeroepen tot het initiëren van een sociaal meldpunt voor ondernemers in nood. Bedoeld meldpunt zou dienstig moeten zijn voor alle ondernemers (niet alleen agrarische ondernemers). Achterliggende gedachte hiervan is dat mede als gevolg van de huidige economische ontwikkelingen, meer dan evenredig ondernemers in nood geraken. Dit kan zijn op financieel-economisch gebied al dan niet gecombineerd op sociaal-emotioneel gebied.

Naar aanleiding daarvan is een plan van aanpak opgemaakt en heeft de gemeente diverse partijen uitgenodigd, die mogelijkerwijs een rol kunnen spelen bij het instellen van een sociaal meldpunt. Daarbij kan gedacht worden aan het Starterscentrum Limburg en Synthese.

Ook hier geldt: een goed initiatief. Maar waar hadden we dat ook al weer eerder gehoord? Juist ja, bij de SP Horst aan de Maas. Meer precies bij een informatie- en discussiebijeenkomst van de SP-werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg op maandag 20 maart 2008. Toenmalig wethouder Stas (PvdA) maakte beleidswijzigingen bekend op basis van de informatie die hij verkregen heeft op de bijeenkomst van de SP Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg met als titel “Zelfstandig Bedrijf: Zekerheid van bestaan?”

Wethouder Stas vertelde onder de indruk te zijn van de verhalen in het boek, dat tijdens de bijeenkomst van de SP-werkgroep centraal stond. Het boek had hem aangezet om te komen met een aantal verbeterpunten, die hij door wil voeren in zijn beleid. Het betreft dan vooral de voorlichting. Tot nu toe – zo constateerde Stas – werd die voorlichting te veel overgelaten aan de bank (die dat op zich volgens Stas goed deed), maar als gemeente moet je ook zelf actief via eigen informatiekanalen of via standsorganisatie informatie en voorlichting geven. Daarnaast wil Stas de reïntegratie van bedrijfsbeëindigers specifiek oppakken. Hij constateert dat ex-zelfstandigen nu vaak naar het CWI stappen, terwijl daar nauwelijks ingespeeld kan worden op de specifieke omstandigheden van die ex-zelfstandigen. Of ze moeten deelnemen aan reïntegratietrajecten die niet aansluiten bij de bedrijfsbeëindigers. Vandaar dat hij pleitte voor een apart traject voor deze doelgroep en hij gaat de komende tijd bekijken hoe hij dat in gemeentebeleid om kan zetten. Tenslotte wees Stas op de mogelijkheid die de gemeente biedt bij (schuld)sanering van het bedrijf. Hij stelt vast dat er vaak een behoorlijke tijd zit tussen het moment dat de knoop doorgehakt wordt (en besloten wordt te stoppen) en de eindrapportage van de accountant. Dat heeft verschillende negatieve consequenties voor de financiële afwikkeling van de beëindiging. Stas zei toe te gaan bekijken of de gemeente hiervoor een voorziening kan treffen, die de nadelen voor de stoppende zelfstandige kan verminderen.

Een verslag van de informatie- en discussieavond van de SP-werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg (inclusief het verhaal van de heer Stas) is hier te lezen.

Overigens heeft de SP - toentertijd samen met de VVD - al veel eerder een voorstel ingediend om een bureau (overigens met een uitgebreider takenpakket dan hiervoor aangegeven) op te richten. Het is er toen - mede door toedoen van het CDA uiteindelijk niet van gekomen!
Lees hier het artikel over het initiatief van SP en VVD.

U bent hier