h

SP: Vijf wethouders is te veel

24 december 2009

SP: Vijf wethouders is te veel

Op woensdag 23 december maakte CDA lijsttrekker Leon Litjens via zijn Twitter bekend dat CDA, Essentie en PvdA een akkoord hebben bereikt over de vorming van een nieuw college. Volgens Litjens gaat het nieuwe college uit vijf wethouders bestaan. De SP is verbaasd over de omvang van het nieuwe college. “In Venlo kan men de stad besturen met vier wethouders, maar CDA, PvdA en Essentie kunnen deze klus blijkbaar alleen met vijf mensen aan. Het ontbreekt het nieuwe college blijkbaar aan het vermogen om de nieuwe gemeente met een kleine ploeg fatsoenlijk te besturen. Hiermee jagen CDA, PvdA en Essentie de burgers van de nieuwe gemeente al meteen op kosten.” Aldus SP fractievoorzitter Michael van Rengs.

Het CDA krijgt in het nieuwe college drie wethoudersposten. PvdA en Essentie ieder een. Hiermee krijgt het CDA in het nieuwe college een absolute meerderheid. “Opmerkelijk.” Aldus van Rengs. “Blijkbaar moet duidelijk zijn wie de baas in het nieuwe college is, het CDA dus. Ik heb de indruk dat er vooral is gekeken naar de machtsbasis van het CDA. Een oppermachtig CDA is voor PvdA en Essentie dus geen probleem, de rekening hiervoor wordt zonder enige moeite bij de burgers gelegd.”

De drie coalitiepartijen hebben eerder al aangegeven te gaan werken aan een slanke gemeentelijke organisatie. Michael van Rengs: “Dit geldt niet voor het bestuur. Ik vind het maar vreemd, want neem bijvoorbeeld de gemeente Venlo. Deze gemeente krijgt meer dan 100.000 inwoners, toch kan het nieuwe college het af met vier wethouders. Blijkbaar ontbreekt het in Horst aan de Maas aan kwaliteit.”

Via een artikel in Dagblad de Limburger van 24 december 2009 werd bekend gemaakt hoe het college van B&W er voor de komende vier jaar uit komt te zien. Het gaat om respectievelijk Leon Litjens (CDA), Loes Wijnhoven (CDA), Ger van Rensch (CDA), Freek Selen (Essentie) en Birgit Op de Laak (PvdA).


 

U bent hier