h

Verkiezingsdebat in 't Gasthoês druk bezocht en bekeken op TV

18 november 2009

Verkiezingsdebat in 't Gasthoês druk bezocht en bekeken op TV

Dinsdagavond vond het verkiezingsdebat - voorafgaande aan de verkiezingsdag - plaats in 't Gasthoês in Horst aan de Maas. Het werd geen spetterend debat, maar de lijsttrekker van de SP, Michael van Rengs wist op uitstekende wijze kort en bondig de standpunten van zijn partij te verkondigen. Voor journalist Eric Seuren - die dinsdagavond nog een tijd naar het verkiezingsdebat, dat live op de lokale tv te volgen was - had zitten kijken, bracht het debat geen soelaas om te komen tot een stemkeuze. Zo meldde hij op zijn weblog op de website van Dagblad de Limburger.

Aan de hand van vijf thema's werden vijf vraag-en-antwoord-rondes gehouden, waarin de verschillende lijsttrekkers de gelegenheid kregen de standpunten van de partijen naar voren te brengen. Die formule maakte het "debat" wat tam, omdat er onderling nauwelijks discussie tot stand kwam. Na de pauze werden de lijsttrekkers vragen voorgelegd van het publiek (in de zaal en voor de TV). Daarbij werd kort gediscussieerd over een van de heikele punten in deze verkiezingsstrijd: de eventuele komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf naar Horst aan de Maas.

Prognoses Nadat burgemeester van Rooy een oproep had uitgesproken om in ieder geval te gaan stemmen, werd de lijsttrekkers de vraag voorgelegd hoeveel zetels zij voor hun partij verwachten. D66-lijsttrekker Henk Kemperman deed ook een gokje over hoeveel zetels zijn partij zou halen. Hij gokte op twee. Maar een of geen, tja, daar lag hij ook niet zo wakker van. Het volk had dan anders gekozen... Freek Selen dacht dat zijn partij (Essentie - maar tijdens het debat werd vaak verwezen naar de VVD-achtergrond van verschillende kandidaten op de lijst van Essentie en sprak Selen vaker over "het liberale standpunt" van diens partij...) zo'n vijf zetels zou krijgen. Birgit op de Laak, van de PvdA-PK (die PK lijkt er wat bij te hangen, als je bekijkt dat de campagne afgelopen zaterdag en tijdens het filmpje op TV in de pauze van het debat vooral gevoerd werd door PvdA-kopstuk Wouter Bos) had zes zetels in gedachte voor haar lijst.

Michael van Rengs (SP) kwam in zijn prognose uit op acht zetels. Birgit op de Laak meende - ten onrechte - dat de SP eerder een hoger aantal genoemd had. Tijdens het debat deelde zij wel vaker van dit soort speldenprikken uit aan Michael van Rengs, die zich daar overigens weinig van aantrok. Het CDA tenslotte, met lijsttrekker Leon Litjens, verwachte 12 zetels. Een wat overmoedige prognose, zo lijkt het.

U bent hier