h

SP doet het goed in de poll's

13 november 2009

SP doet het goed in de poll's

Vorige week opende De Echo de mogelijkheid om een stem uit te brengen op de partij, waar de voorkeur naar uitgaat bij de verkiezingen op 18 november. De SP kwam - met 25 procent - als overtuigende tweede uit de bus, na Essentie (de voormalige VVD). Uit een eigen poll van de SP blijkt dat van de 52 stemmers maar liefst 46% verwacht dat de SP de grootste partij wordt van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas.

Mocht de poll van de Echo representatief zijn voor de bevolking van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas - zo meldt de Echo zelf - dan krijgen we een verrassende verkiezingsuitslag. Wat in ieder geval positief is: de opkomst zal erg hoog zijn (mogen we de Echo geloven). De Echo kreeg tweehonderd reacties. Daarmee was deze poll voor de Echo de populairste van de laatste maanden.

De uitslag: Essentie scoorde 53% (die score had Essentie overigens al op de dag dat de Echo verscheen...), SP 25%, PvdA en CDA ieder 9% en D66 4%. Dat zou kunnen duiden - zo suggereert de Echo - op een verrassende coalitie Essentie/SP. Of zou het zo zijn - zo eindigt de Echo haar commentaar bij de uitslag van de poll - dat essentie de beste "hulptroepen" heeft ingezet voor deze poll?

Wat de eigen poll van de SP betreft - waar overigens nog steeds aan deelgenomen kan worden - zegt van de 52 deelnemers bijna de helft (46%) dat de SP de grootste partij wordt van de nieuwe gemeente Horst aan de Maas. 31% meent dat de SP de tweede partij wordt, maar dat in ieder geval de afstand tussen de CDA (bij de vorge verkiezingen in Horst aan de Maas nog 41% van de stemmen) en de SP (25% bij de vorige verkiezingen in Horst aan de Maas). Bijna een kwart van de stemmers op de site denkt dat de afstand tussen CDA en SP hetzelfde zal blijven als een kleine vier jaar geleden.

Hoe dan ook: al deze poll's zijn koffiedik kijken. Op zich is het hoopgevend dat de SP in die poll's goed scoort, maar uiteindelijk tellen alleen de stemmen die woensdag 18 november in het stemlokaal uitgebracht worden met het rode potlood. Het is dus van groot belang om die woensdag ook daadwerkelijk te gaan stemmen. Laat je stem niet verloren gaan. Aan een stem op de SP op 18 november, heb je op 19 november en daarna ook nog iets...

U bent hier