h

Van Rengs (SP) lid commissie van aanbeveling Peelmuseum America

7 april 2009

Van Rengs (SP) lid commissie van aanbeveling Peelmuseum America

Michael van Rengs, voorzitter van de SP-fractie in de gemeenteraad van Horst aan de Maas, heeft positief gereageerd op een verzoek deel uit te maken van de commissie van aanbeveling voor het Peelmuseum in America.
Van Rengs: "Normaal gesproken ga ik niet zo snel in op dit soort verzoeken. Nu ik door het Peelmuseum gevraagd ben als lid van de commissie van aanbeveling, heb ik dat wel toegezegd, omdat de geschiedenis - zeker van mijn eigen streek - me na aan het hart ligt".

Van Rengs toont zich een ware ambassadeur van het museum als hij verhaalt over de open dag van het Peelmuseum op 5 april, toen in America de zogenaamde "Peeldag" plaats vond. "Het was een mooie zonnige dag en heel veel mensen dachten eraan om deze door te brengen in het rustieke America. De oude kamphut van Jong Nederland is omgetoverd tot een museum. In het museum vind je veel foto’s van de tijd van de turfstekers in de Peel. Voor veel mensen is dit een feest van herkenning. men kent altijd wel iemand op deze foto’s en anders zorgt een medewerker wel voor het verhaal dat erbij hoort. Verder zijn er een heel arsenaal aan oude gereedschappen en zelfs veel vallen en klemmen te bewonderen. Als je dan buiten rond loopt, waan je jezelf in oude tijden. Er zijn plaggenhutten nagebouwd en gisteren is er een heuse schaapskooi geopend. De moeite waard om eens te bekijken als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de omgeving".

"Op de Peeldag liet men zien hoe je vroeger een akker om ploegde, hoe oude motoren werkten en alles wat met turf te maken heeft kon je ook bewonderen. Heel wat te zien en voor een jong broekie van 35 ben ik weer heel wat rijker geworden aan kennis van het mooie dorp America. Mooi om te zien hoe vrijwilligers, zonder veel financiele hulp heel wat op poten kunnen zetten. De geschiedenis moet doorverteld worden en het Peelmuseum zorgt hier voor. Als dat het doel is, dan kan ik dat alleen maar onderschrijven en middels mijn persoon stimuleren".

U bent hier