h

Minima karig bedeeld als gevolg herindeling

29 november 2008

Minima karig bedeeld als gevolg herindeling

Minima in Horst aan de Maas krijgen per 1 januari een eenmalig bedrag van 50 euro. Karig. De stijgingen van energie- en voedselkosten wordt daarmee niet opgevangen. En B&W heeft de groep minima, die deze uitkering ontvangt, ook nog beperkt gehouden. Reden voor de SP voor te stellen de groep uit te breiden. Dat stuitte op bezwaar van B&W en CDA, VVD en PvdA. Het kon er niet vanaf vanwege de kosten voor de herindeling...

Vanaf 1 januari 2009 vindt iemand met een baan elke maand meer in zijn loonzakje door het op nul stellen van de WW-premie. De eenmalige uitkering van 50 euro voor de minima steekt daarbij - volgens Hendrik Hazeu, woordvoerder van de SP-fractie - wel erg schamel af. "Bijstandsmoeders en mensen met een onvolledige AOW-uitkering moeten daar het hele jaar 2009 de gestegen kosten van energie en levensmiddelen mee opvangen. Bovendien krijgen alleen zij die uitkering die tot 120% van het sociaal minimum als inkomen hebben" stelt Hazeu.

De gemeente Horst aan de Maas kent ook een aantal minima-voorzieningen. Daarvoor hanteert zij de grens van 115% van het sociaal minimum. Bij de behandeling van het minimabeleid in oktober jl. heeft de SP-fractie zich sterk gemaakt voor verhoging van deze grens naar 130%. De Cliëntenraad voor de minima had die wens al eerder geuit richting college van B&W. Door een verhoging van de grens tot 130%komen zeshonderd minima meer in aanmerking komen voor voorzieningen zoals de bijzondere bijstand, collectieve zorgverzekering, bijdrageregeling maaltijden en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Met verwijzing naar de komende gemeentelijke herindeling en de daarbij behorende harmonisatie werd het SP-voorstel door CDA, PvdA, VVD en B&W van tafel geveegd .

Bij de behandeling van de eenmalige uitkering voor mensen tot 120% van het sociaal minimum op 25 november jl. is de SP-fractie opnieuw in de bres gesprongen voor de minima. Daarbij aansluitend bij de rijksoverheid, die de grens legt bij 120%. Indien Horst aan de Maas dit voorbeeld zou volgen voor haar minimabeleid zouden ongeveer tweehonderd minima meer kunnen profiteren van bovengenoemde voorzieningen. Onder hen bevinden zich dertig zelfstandigen met laag inkomen, vijfenveertig werknemers met zeer laag loon, acht bijstandstrekkers en eenennegentig gepensioneerden.

"Helaas voor de minima", zo concludeert Hazeu "werd – wederom met verwijzing naar de gemeentelijke herindeling – ook ditmaal het dringend voorstel van de SP niet gehonoreerd".

U bent hier