h

Toename jongeren met schulden zorgelijk

7 april 2008

Toename jongeren met schulden zorgelijk

Het aantal jongeren met schulden neemt fors toe, ook in Horst aan de Maas. Dit blijkt uit de onlangs gepresenteerde jaarcijfers van de PLANgroep, de organisatie die in Horst aan de Maas verantwoordelijk is voor de schuldhulpverlening. Voor de SP alle reden om aan de bel te trekken.

Het afgelopen jaar hebben 203 inwoners van Horst aan de Maas hulp gekregen omdat ze schulden hadden. Het grootste deel van deze groep (64%) is tussen de 25 en de 45 jaar. Dit is bijna 10% boven het landelijk gemiddelde. De oorzaak van deze toename is de stijging van het levensonderhoud en het grote aantal leningen dat wordt afgesloten. Het is voor veel mensen erg gemakkelijk om een lening of hypotheek af te sluiten, het overzien van de consequenties is een stuk lastiger. In een aantal gevallen leidt dit tot (grote) schulden.
De SP vindt de toename van het aantal mensen met schulden een zorgelijke ontwikkeling.

Een van de belangrijkste aanbevelingen van de PLANgroep is het ontwikkelen van beleid om de schulden onder jongeren tegen te gaan. Voor de SP is dit een belangrijk punt, er moeten plannen worden gemaakt om te vermijden dat jongeren in een schuldhulpverleningstraject terecht komen, het is dan immers al te laat.

SP raadslid Thijs Coppus: “Bij het maken van nieuwe plannen is het van belang dat er gekeken wordt waarom mensen schulden hebben en hoe de gemeente dit kan voorkomen. Hierbij moet uitdrukkelijk gekeken worden naar het aantal betaalbare huurwoningen in onze gemeente, het reïntegratiebeleid en gemeentelijke regelingen zoals de starterslening. Alleen op deze manier kunnen we als gemeente echt voorkomen dat mensen schulden gaan maken”

U bent hier