h

Column Thijs Coppus: "Terug naar de basis"

16 maart 2008

Column Thijs Coppus: "Terug naar de basis"

Bij de behandeling van de gebiedsvisie op het Landbouwontwikkelgebied (LOG) aan de Witveldweg, was de Horster gemeenteraad tot op het bot verdeeld. Vóór de komst van grote landbouwbedrijven naar het Witveld zijn CDA en VVD (samen 11 zetels) en faliekant tegen zijn SP en PvdA (10 zetels).
Het massale verzet onder de bevolking (zeker in Grubbenvorst) en de overvolle publieke tribune was misschien nog wel belangrijker dan de uiteindelijke stemverhouding in de raad. Het is dan ook ernstig te betwijfelen of veel inwoners van de gemeente de komst van die megabedrijven wel ondersteunen.

Het besluit dat nu is genomen, is niet alleen belangrijk voor de gemeente Horst aan de Maas. Het hele land kijkt over onze schouder mee! Want er kan wellicht ruimte komen voor de grootste veefabriek ooit heeft gekend.

Maar is het besluit van een krappe meerderheid dan echt zo revolutionair? Ja en nee.

Ja, omdat door de grootte van de veestapel, de combinatie van tienduizenden varkens en meer dan een miljoen kippen en de omvang van het complex, er nieuwe grenzen worden bereikt (of overschreden?).

Nee, omdat de intensivering van de veehouderij al jaren aan de gang is. Bedrijven zijn gegroeid naar 10.000 of 15.000 varkens zonder dat de gemeenteraad hier ook maar iets over kon zeggen. De ontwikkeling van megabedrijven is in Horst aan de Maas al jaren aan de gang. Doordat dit altijd onderhuids heeft plaatsgevonden, is er nooit sprake geweest van een fundamentele discussie over de grootschaligheid van de landbouw in onze gemeente. Hierdoor lijken partijen de ontwikkelingen als een vaststaand en natuurlijk proces te beschouwen. Deze gedachtegang is onjuist omdat de industrialisatie en intensivering van de landbouw een bewuste economische keuze is.

De gemeenteraad moet de kaders van het beleid bepalen en daarom is de gemeenteraad nu aan zet. Niet om nieuwe, nog grotere bedrijven te verwelkomen, maar door terug te gaan naar de basis om te spreken over de toekomst van de landbouw in Horst aan de Maas.

Het is tijd voor een discussie over beginselen en idealen.

Thijs Coppus

Deze column is eerder gepubliceerd in de Echo van Horst aan de Maas van vrijdag 14 maart 2008).

Klik hier voor de eerdere columns die op deze website geplaatst zijn.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan:


U bent hier