h

SP: Kaldenbroek van grote waarde

24 januari 2008

SP: Kaldenbroek van grote waarde

 beschermd gebiedDe gemeenteraad heeft op initiatief van de SP gesproken over natuurgebied Kaldenbroek bij Grubbenvorst. Aanleiding was het advies van het college van burgemeester en wethouders aan de provincie om Kaldenbroek niet de status 'zeer kwetsbaar' te geven. Een advies dat voor de SP-fractie onacceptabel is.

De provincie Limburg heeft de afgelopen maanden bekeken op welke manier de diverse natuurgebieden in onze provincie moeten worden beschermd. Hiervoor zijn een aantal waarden voor geformuleerd. Natuurgebieden die de status 'zeer kwetsbaar' krijgen, zijn erg gevoelig voor de uitstoot van stoffen als ammoniak.

SP raadslid Thijs Coppus: ‘Een dergelijke status kan gevolgen hebben voor het nabijgelegen landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Witveld. Op basis van deze status kunnen juridische procedures worden aangespannen om te voorkomen dat bedrijven die veel ammoniak uitstoten zich in het gebied vestigen. Met dit in het vooruitzicht heeft het college van burgemeester en wethouders de provincie verzocht om Kaldenbroek niet de zeer kwetsbare status te verlenen. Dit betekent dat de beschermde status van een natuurgebied naar beneden wordt bijgesteld ten gunste van nieuwe landbouwbedrijven binnen het LOG Witveld. En dit is absoluut geen goede zaak’

Wethouder Litjens gaf gisteren in het interpellatiedebat aan dat de ontwikkelingen in het LOG Witveld niet doorslaggevend zijn geweest voor het verzoek aan de provincie. Er wordt getwijfeld aan het oordeel van de provincie. Thijs Coppus: ‘De status 'zeer kwetsbaar' zou gezien de aanwezige planten en diersoorten niet passen bij Kaldenbroek. Met andere woorden, het natuurgebied is wel bijzonder, maar niet bijzonder genoeg. Kaldenbroek is een van de weinige natuurgebieden in onze gemeente die als 'zeer kwetsbaar' worden aangemerkt. Je zou hier als gemeente ook trots op kunnen zijn. En als je dan echt vindt dat het natuurgebied niet bijzonder genoeg is dan moet je alles in het werk stellen om het natuurgebied verder uit te breiden en zeldzame planten- en diersoorten terug te laten komen. Maar nu lijkt er sprake te zijn van het tegendeel: de status wordt eerder beschouwd als een last dan een lust. Het is overigens nog maar de vraag of Kaldenbroek echt zo gewoon is als wethouder Litjens doet voorkomen. Uit contacten met de milieufederatie blijkt dat deze organisatie Kaldenbroek als zeer waardevol beschouwt. Een andere status dan 'zeer kwetsbaar' zou voor deze organisatie onacceptabel zijn.’

Naast de SP maakt de PvdA en in mindere mate het CDA, zich zorgen over de status van Kaldenbroek. Het veranderen van de status van het gebied lijkt ook voor de PvdA niet aanvaardbaar. Het CDA pleitte er voor om het uiteindelijke besluit van de provincie op te volgen. Binnenkort zal de provincie een besluit nemen over het verzoek van het college van Horst aan de Maas.

Op 12 februari zal de gemeenteraad spreken over het landbouwontwikkelingsgebied aan de Witveldweg. Dan worden de kaders voor dit gebied vastgesteld.

U bent hier