h

Kritiek gemeenteraad op Gebiedsvisie B&W Horst aan de Maas

15 december 2007

Kritiek gemeenteraad op Gebiedsvisie B&W Horst aan de Maas

Na het aanbieden van zo'n 2500 handtekeningen en toespraken van een tiental insprekers zette de gemeenteraad zich schrap. In een zogenaamde opiniërende raadsvergadering zou gediscussieerd worden over de Gebiedsvisie "Sturen op Kwaliteit", waarin het college van B&W uiteenzet hoe zij het zogenaamde Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Witveld wil inrichten. Al snel bleek dat een meerderheid van de gemeenteraad van Horst aan de Maas forse kritiek heeft op de Gebiedsvisie van het college. 'Grubbenvorst' is present
Zowel de fracties van de SP en PvdA, als de fractie van de VVD richten hun pijlen op de vrijheid die het college zich neemt om te bepalen aan welke maten bedrijven in het LOG Witveld moeten voldoen. Die vrijheid maakt het B&W mogelijk, zélf te bepalen of er wel of niet mega varkens- en/of kippenbedrijven gevestigd kunnen worden in het LOG Witveld.

2500 Handtekeningen en 10 insprekers
Voordat de raad de discussie kon starten, gaf burgemeester van Rooij eerst een tiental burgers de mogelijkheid gebruik te maken van het spreekrecht. Eén van hen was Toon van Gerven, de woordvoerder van de actiegroep "Behoud de Parel". Toon van Gerven overhandigt 2515 handtekeningenaan burgemeester Van RooijHij bood burgemeester van Rooij 2515 handtekeningen aan, die de afgelopen periode verzameld zijn in vooral Grubbenvorst en een deel in Horst. In zijn toespraak stelde Van Gerven dat hij "de stem des volks" naar de gemeenteraad bracht. Hij stelde dat de partijen in de gemeenteraad in hun verkiezingsprogramma's niets vermeld hebben over de komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf in het LOG Witveld. Dat betkende dat de burgers nu anders moeten "stemmen". Via de handtekeningen. Actievoerder Van Gerven ging er van uit dat de raad die "stem" serieus zou nemen.
Andere insprekers gingen vervolgens in op allerlei aspecten, die te maken hadden met de eventuele komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf. De economische aspecten, de consequenties voor gezinsbedrijven in Nederland, de situatie van boeren in Horst aan de Maas, de internationale effecten, de aantasting van de open ruimte, de samenhang tussen het NGB en andere projecten rondom Grubbenvorst, de juridische kant van de zaak, de André Vollenberginsprekers André Vollenberg uit Grubbenvorst, Riky Schut uit Lottum, Johan Vullings uit Melderslo, Jan Janssen uit IJsselstein, Wim Seegers uit Grubbenvorst, Joop Claessens uit Grubbenvorst en Ger Wijnhoven uit Venlo wisten het met verve naar voren te brengen. Vervolgens kregen de heren Kuijpers en Christiaens, twee van de initiatiefnemers van het NGB het woord. Zij schetsten hoe het NGB zo gebouwd zou worden, dat het milieu en de dieren ontzien worden en de omgeving geen enkele last van het bedrijf zal ondervinden.

Discussie in de raad
Het CDA kreeg als eerste het woord, toen de raadsfracties van CDA, SP, PvdA en VVD met elkaar in discussie gingen. Joop de Hoon (CDA) kon zich vrijwel helemaal vinden in de gebiedsvisie van het college. VVD-fractie, met links Eric BeurskensEric Beurskens (VVD) wees er op dat niet het NGB ter discussie stond, maar de inrichting van het LOG Witveld. Hij wees er op dat het college van B&W - in de persoon van wethouder Litjens - zichzelf wel erg veel ruimte gaf bij het bepalen van de grote van de bedrijven die zich mogen vestigen. Gebouwen met een nokhoogte van 12 meter, waarbij 20% extra (2.40 meter!) in bijzondere gevallen toegelaten wordt en als de ondernemers nog wat extra’s doen kan het college het nog hoger laten worden! Dat kon niet volgens Beurskens en SP en PvdA vielen hem daarin bij.

PvdA afwijzend ten aanzien van NGB
De PvdA liet in een zeer uitgebreid betoog, uitgesproken door drie fractieleden, weten geen plaats te zien voor een bedrijf als het NGB. De PvdA legde de grens bij bedrijven met 12.000 tot 15.000 varkens en 120.000 tot 160.000 kippen. Daarmee is voor de PvdA de komst van het NGB onmogelijk. Zeker als daarbij gevoegd wordt dat de PvdA slechts bouwblokkken van 2,5 ha toe wil staan, waar het college bouwblokken van 6 ha wenselijk acht.

SP wijst op negatieve consequenties komst NGB
In zijn betoog gaf Michael van Rengs van de SP aan dat het belangrijk is om de criteria aan te geven, die de SP hanteert ten aanzien van wat wel en niet mag in dat gebied. De SP hanteert als beoordelingscriteria de menselijke maat, dierenwelzijn, duurzaamheid, landschappelijke gevolgen, gevolgen voor de gezondheidszorg (fijnstof en MRSA) en niet als laatste, het bestaansrecht van de huidige bedrijven, die – zo blijkt uit gegevens die onlangs ter beschikking zijn gekomen – steeds meer kopje onder dreigen te gaan. Hij vroeg zich af of de raad het lef zou hebben om een fundamentele keuze te maken? Of blijven we achter de feiten aan lopen en steeds maar achter een rijdende trein aanrennen, waarvan we weten dat we hem toch niet bijhalen? Schaalvergroting is niet, zoals steeds verkondigd wordt – een zich steeds continuerende en natuurlijke ontwikkeling, maar eindig. Er zijn nu eenmaal grenzen aan de groei. ook wees hij er op dat de begrippen duurzaamheid en innovatie, die steeds terugkomen in de notitie van het college, “Sturen op kwaliteit” niet gedefinieerd en vaag zijn.

Ruimte in het LOG
In zijn betoog ging SP-raadslid van Rengs ook in op het aantal bedrijven dat zich in het LOG wilde vestigen. Hij wees op het gesprek van de SP-fractie met de LLTB van donderdag 29 november, waarin werd aangegeven dat er in de toekomst waarschijnlijk nog meer bedrijven zouden moeten verplaatsen naar een LOG in het kader van de reconstructie. Omdat de LLTB voorstander is van de komst van het NGB gaf de LLTB aan dat er op termijn dan ook een tweede LOG beschikbaar zou moeten worden gesteld. Daarbij dachten ze aan het LOG aan de Tienrayse weg. Zoals bekend heeft het college bij haar totstandkoming uitdrukkelijk vastgelegd dat er maar één LOG komt en wel in het Witveld! Indien het juist is wat de LLTB stelt, dan zou dat betekenen dat er sowieso geen ruimte zou moeten worden gereserveerd voor het NGB, aldus Van Rengs. "Het NGB neemt te veel ruimte in. Ruimte die beter benut kan worden als “reserve” voor eventuele toekomstige verplaatsingen". Verder stelde hij voor beperkingen te stellen aan het bouwblok en wat de SP betreft dient dat gekoppeld te worden aan het aantal dieren, waarbij zij – anders dan de PvdA – niet willen gaan tot een grens van 15.000 varkens en 160.000 kippen, maar een grens van maximaal 5.000 varkens en 100.000 kippen. Dan bereik je volgens de SP-woordvoerder een bedrijfsgrootte waarmee gezinsbedrijven goed uit de weg kunnen. Daarmee maakte ook hij duidelijk dat er voor het NGB niets te zoeken valt in het LOG Witveld of Horst aan de Maas.

Achtergrondinformatie

U bent hier