h

12 maart: Debat ‘Sleutelen met genen’

5 maart 2007

12 maart: Debat ‘Sleutelen met genen’

Mag het niet, of moet het? Of kunnen we er niet omheen? Biotechnologie
Het Platform Aarde Boer Consument en de SP-werkgroep Land- en Tuinbouw organiseren een debat over gentechnologie in de land- en tuinbouw onder de titel "Sleutelen met genen". Met als speciale gast Wieteke van Dort.

Programma
Bert Lotz, programmaleider bij Plant Research International geeft een inleiding over de proeven die vorig jaar en dit jaar worden uitgevoerd in de regio Noord-Limburg. We krijgen te horen wat er precies wordt getest, wat er genetisch is veranderd in dit maïsras en waarom de proef in deze omgeving uitgevoerd wordt.

Vervolgens gaat Geert Ritsema van Greenpeace International in debat met Peter Bertens van Niaba. Greenpeace is een verklaard tegenstander van genetische manipulatie, De Nederlandse Biotechnologie Associatie Niaba is juist door de bedrijven die transgene gewassen op de markt brengen in het leven geroepen om biotechnologie te populariseren.

Hierna gaat akkerbouwer en LLTB-lid Joep Hermans een discussie aan met Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Van der Heide vindt dat de Nederlandse landbouw geen gentechnologie nodig heeft. Hermans meent echter dat het te laat is om het tij nog te keren.

Natalie Eernstman, werkzaam bij de vakgroep onderwijs aan de Universiteit van Wageningen (WUR) en Lars Keizerwaard, lid van de Boerengroep in Wageningen, gaan de discussies leiden.

Het belooft een spannende avond te worden met scherpe tegenstellingen en belangrijke informatie.

Wieteke van DortWieteke van Dort zorgt voor het luchtige element. Deze actrice, cabaretière en zangeres is bekend geworden door tal van kinderprogramma’s en vanwege haar Nederlands-Indische personage Tante Lien. Wat minder mensen weten is dat ze zich zorgen maakt om geknutsel met genen. Vanavond zal ze laten merken dat ze zich zorgen maakt over gesleutel aan genen.

Het debat vindt plaats op 12 maart van 19.30 tot 11.00 uur in Cultureel centrum 't Gasthoês, Gasthuisstraat 25 in Horst.

Proeven met genetisch gemanipuleerde maïs
In Noord-Limburg vinden verschillende proeven plaats met genetiosch gemanipuleerde maïs. De ene proef betreft een tweejarig onderzoek van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International (PRI), uitgevoerd door de proefboerderij in Vredepeel. Vorig jaar werd de proef uitgevoerd op een perceel in Blitterswijck en op vijf andere plaatsen in Nederland. De proef maakt deel uit van een onderzoek naar co-existentie. Dat wil zeggen de mogelijkheid dat transgene gewassen verbouwd kunnen worden naast gangbare gewassen. Bekeken wordt in hoeverre de transgene maïs uitkruist met andere maïsrassen.
De proef wordt uitgevoerd met BT-maïs MON810 van Monsanto. De maïsplant bevat een gen van een bacterie die als biologisch insecticide wordt gebruikt. Dit maïsras heeft een toelating voor de EU, met uitzondering van Hongarije, Griekenland, Oostenrijk en Polen.

De andere proef staat hier helemaal los van. Zaadveredelingsbedrijf Pioneer Hi-bred onderzoekt drie verschillende genetisch gemodificeerde maïsrassen. Deze zijn niet alleen ongevoelig voor bepaalde insecten, maar ook herbicidentolerant. Hierdoor kan in het gewas een breedwerkend onkruidverdelgingsmiddel worden gebruikt, zonder dat de maïs hiervan schade ondervindt.

Duidelijkheid bij boeren en burgers
Met het debat hoopt de organisatie meer duidelijkheid te krijgen bij boeren en burgers over de proeven in de regio en meer bewustzijn te creëren rond dit thema.

U bent hier