h

Interpellatiedebat SP over nieuw gemengd bedrijf

19 november 2006

Interpellatiedebat SP over nieuw gemengd bedrijf

In de raadsvergadering van 14 november jl. is op initiatief van de SP een interpellatiedebat gevoerd over het nieuw gemengd bedrijf, een initiatief van een aantal ondernemers om nabij de Witveldweg in Horst een bedrijf te realiseren waarin 33.000 varkens en ruim 1,2 miljoen kippen moeten worden gehuisvest.Bio-industrie

De plannen betekenen een nog verdere opschaling van de landbouw in de regio Horst. De SP vindt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling. De afgelopen jaren is de landbouw steeds verder geïndustrialiseerd. Hierdoor vervreemdt het boerenbedrijf steeds verder van natuur, omgeving en landschap en worden dieren gedegradeerd tot verwerkingsmaterialen.

In het debat wilde de SP van het college weten hoe zij de toekomst van de landbouw in Horst aan de Maas ziet, welke gevolgen dit initiatief voor de boeren uit de omgeving heeft en hoe het nieuw gemengd bedrijf te rijmen valt met het nemen van verantwoordelijkheid voor het beheren van de natuur en het landschap en goede zorg voor dieren.

Helaas wilden het college en de overige raadsfracties nog niet het achterste van hun tong laten zien.Men wil wachten tot de behandeling van de gebiedsvisie voor de Witveldweg.

De SP vindt dit jammer. Fractievoorzitter Thijs Coppus: ‘De lancering van het plan heeft veel vragen opgeroepen bij boeren, omwonenden en andere betrokken. Het is daarom van belang dat de politiek helder is over het plan én haar mening geeft over deze ontwikkelingen. Met het omarmen van dit plan zetten we de deur open voor de vestiging van soortgelijke bedrijven en worden kleine en middelgrote boeren gedwongen om verder door te groeien of hun bedrijf op te geven.’

De SP blijft tegen het plan. De partij kiest voor de menselijke en de dierlijke maat in de landbouw. Bij de behandeling van de gebiedsvisie zal dit voor de SP inzet van discussie worden.

Tijdens het interpellatiedebat werd ook ingesproken door een aantal boeren uit de omgeving van de Witveldweg. En naar aanleiding van de informatieavond heeft de SP onder andere een reactie ontvangen van een boer uit Melderslo. Hieruit bleek dat boeren dezelfde zorgen hebben als de SP. Voor meer opinies betreffende agroparken kunt u terecht op de pagina's van de SP-werkgroep Land- en Tuinbouw.

U bent hier