Europarlement neemt SP-eis gentech etikettering over!
Europarlement neemt SP-eis gentech etikettering over!
Door Thijs Coppus, ROOD-lid en raadslid voor de SP. De laatste jaren hebben er in de landbouw veel veranderingen plaats gevonden, een nieuwe ontwikkeling op het gebied van de landbouw die de laatste tijd meer en meer vanuit de Verenigde Staten over lijkt te waaien, is het gebruik van genetisch veranderde gewassen. Het genetisch veranderen van planten (of dieren) houdt in dat het erfelijk materiaal van bacteriën, virussen, insecten, etc. in planten wordt geplaatst om deze van een bepaalde eigenschap te voorzien (bijvoorbeeld om planten resistent te maken tegen bepaalde ziekten of zelfs tegen een bepaald soort landbouwgif).
Voorstanders van het genetisch veranderen van planten zijn ervan overtuigd dat gentechnologie een oplossing zal bieden voor de honger in de derde wereld. Ze vergeten daarbij dat de ondervoeding geen technisch probleem is, maar een ongelijke verdeling van geld en voeding. In de meeste rijke landen is er zelfs sprake van een overproductie van voeding. Miljoenen mensen hebben geen geld om voedsel te kopen en geen land om het te verbouwen.
Een ander aspect van het genetisch veranderen van planten, is dat nog helemaal niet bekend is welke gevolgen het heeft voor de natuur, dit omdat het nog een geheel nieuwe wetenschap is. Het is nog helemaal niet bekend, of het kruisen van genetisch veranderde landbouwgewassen met 'gewone' planten uit de natuur, in de toekomst gevolgen zal hebben voor ons ecosysteem. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde landbouwgewassen (Bt-gewassen) ontwikkeld die een insectenverdelger aanmaken die Bt wordt genoemd, insecten die van zo'n plant eten gaan dood. Het gif zit ook in het stuifmeel van de plant, dit stuifmeel komt gewoon in de natuur terecht, de gevolgen hiervan zijn nog absoluut niet bekend. Omdat de teelt van genetisch veranderde gewassen in Amerika al in volle gang is, zitten in veel voedingsmiddelen al genetisch veranderde bestanddelen.
In de zomer van 2001 heeft Rood, de jongerenorganisatie van de Socialistische Partij (SP) de grote 'weet wat je eet' campagne gehouden. Een van de hoofdeisen was dat etiketten op levensmiddelen duidelijk moeten aangeven wanneer er genetisch veranderde bestanddelen in zitten.
Tijdens de 'weet wat je eet' campagne zijn duizenden handtekeningen opgehaald, ook in het centrum van Horst. Deze handtekeningen zijn aangeboden aan de tweede kamer.
Inmiddels heeft het Europees parlement besloten dat er een volledige etikettering en traceerbaarheid moet komen van genetisch gemanipuleerd eten en veevoer. Dit besluit betekent dat een van de belangrijkste eisen van de 'weet wat je eet' campagne is ingewilligd.
- Zie ook:
- Landbouw