SP-Werkgroep Gezondheid Horst aan de Maas
Op 25 september 2017 organiseerde de SP Horst aan de Maas een bijeenkomst over het Nationaal ZorgFonds (NZF). Het NZF stelt dat je in Nederland moet kunnen rekenen op de zorg die je nodig hebt. Maar er staat een boete van € 385,- op ziek zijn: het eigen risico. De zorg is veel te bureaucratisch. En aan de marketing van zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus worden miljarden verspild. De kwaliteit gaat omlaag, de kosten omhoog. Volgens het NZF moet dat anders: schaf de zorgverzekeraars af en zet één Nationaal ZorgFonds op. Zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie. En zonder eigen risico.
Op deze informatiebijeenkomst werd door een aantal aanwezigen besloten een apart comité van het NZF op te richten in Horst aan de Maas: het Comité NZF Horst aan de Maas. In september 2022 is de naam van het comité aangepast. De nieuwe naam is "SP-werkgroep Gezondheid Horst aan de Maas. De reden van de naamswijziging heeft te maken met het feit dat de werkgroep zich breed inzet voor "gezondheid" en daar is het Nationaal ZorgFonds er één van. Maar er is meer...
Het "werkgebied" van het comité is de gezondheid in het algemeen en de zorg in Horst aan de Maas en daarnaast blijft de werkgroep zich natuurlijk richten op de promotie van het NZF op lokaal niveau.
Wat het punt betreffende de zorg in Horst aan de Maas richt de werkgroep zich waar nodig op de Wet maatschappelijke ondersteuning , afgekort WMO. Het officiële doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is dat iedereen - dus ook mensen met een of andere beperking - kan meedoen in de maatschappij. Of dat ook gerealiseerd wordt, is nog maar de vraag. Uit onderzoek blijkt dat de Wmo eerder een (te) grote belasting oplevert voor de mantelzorgers. De gemeenten voeren de WMO uit. Elke gemeente legt daarbij zijn eigen accenten, mede afhankelijk van de hoeveelheid geld dat de gemeente beschikbaar heeft of beschikbaar wil stellen. Welke voorzieningen er komen wordt mede bepaald door de gemeenteraad. De werkgroep Gezondheid volgt de ontwikkelingen en waar nodig komt ze in het geweer. Zo is aandacht besteed aan het Keukentafelgesprek (en over de noodzaak om zorgvragers onafhankelijke ondersteuning te bieden in de gesprekken met de gemeente), de inhoud van de zorgverzekering die de gemeente aan mensen met een laag inkomen biedt en het vervoer van mensen met een beperking. Ook organiseert de werkgroep themabijeenkomsten, zoals over preventie in de (gezodheids)zorg.
Wat betreft die "preventie" is de werkgroep gestart met onderzoeken die tot doel hebben een bijdrage te leveren aan het preventiebeleid van de gemeente Horst aan de Maas. Zo heeft de werkgroep (toen nog als comité) gekeken naar de mondzorg in de gemeente. Een goede mondzorg (met name bij kinderen) voorkomt veel leed op latere leeftijd. Lees hier meer over dat onderzoek. Op dezelfde manier doet de werkgroep onderzoek naar het voorkomen van oogaandoeningen. Houdt het nieuws van de afdeling bij om de vorderingen van dat onderzoek te volgen.
Graag horen wij van u, hoe u denkt over de zaken die hiervoor beschreven staan. Geef uw mening, opmerking, vraag, idee en/of suggestie aan ons door. En wilt u actief mee gaan doen als lid van de werkgroep, meld u dan aan. Zie hiervoor aan de linkerkant het kopje "contact".