Motie SP tegen topsalarissen Essent afgeschoten
Motie SP tegen topsalarissen Essent afgeschoten
In de gemeenteraadvergadering van dinsdag 27 maart j.l. werd een initiatiefvoorstel van de SP behandeld aangaande de fusie tussen Essent en NUON. De Gemeente Horst aan de Maas is regionaal gezien een van de grootste aandeelhouders van Essent. Met het initiatiefvoorstel vroeg de SP aan het college een duidelijk signaal af te geven aan de topbestuurders van Essent een norm ten aanzien van salaris in acht te nemen bij de fusiebesprekingen met Nuon: een maximum salarisnorm niet hoger dan dat van het salaris van de Minister-President. Hoewel de PvdA-fractie in eerste instantie – behoudens een kleine tekstwijziging – leek in te stemmen, ging zij onder druk van coalitiegenoot CDA overstag en besloot alsnog niet mee te gaan in het voorstel. De motie werd daarna weggestemd.
Een gemiste kans
In de inleiding van het voorstel heeft SP-raadslid Hendrik Hazeu betoogd dat na jaren met gestegen kosten voor gezondheidszorg, energie, woninghuur en schoolgelden veel gezinnen zelfs de contributies voor sportverenigingen niet meer kunnen opbrengen. En dat, terwijl de topbestuurders van Essent en Nuon een veelvoud toucheren aan salaris en beloning. Vele malen meer dan datgene wat de Minister-President ontvangt. De SP riep het college en de raad op om gezamenlijk een duidelijk signaal af te geven om bij de fusiebesprekingen een norm in acht te nemen.
Partij-politieke belangen
In eerste instantie leek de motie kans van slagen te maken, omdat SP-fractievoorzitter Thijs Coppus zich coulant opstelde en bereid was aanpassingen te maken in het voorstel. Totdat het CDA – bij monde van fractievoorzitter mevrouw Cuijpers – het helemaal niet nodig vond dat er zoiets als een schriftelijke motie kwam De CDA-leidsvrouw vond een eenvoudig mondeling verzoekje aan de wethouder voldoende. Daarmee was bij de SP de maat vol. Immers, wat een kloek en krachtig signaal had moeten worden van het gezamenlijk bestuursapparaat van Horst aan de Maas was ineengeschrompeld tot het gepiep van een muis. Thijs Coppus eiste alsnog dat de motie in haar oorsponkelijke vorm in stemming werd gebracht. CDA, VVD en óók de PvdA wezen de motie af. Dan blijft maar één conclusie over: jammer dat door partij-politieke belangen een goed initiatief teniet wordt gedaan. Met als enig denkbare reden: het voorstel is afkomstig van de SP...