Plannen voor duurzaamheid in Horst aan de Maas
Plannen voor duurzaamheid in Horst aan de Maas
In de raadsvergadering van 4 februari 2020 deed wethouder Kuijpers een moedige poging om een langetermijnvisie te geven op duurzaamheid. Het is aan de SP te danken dat klimaatrechtvaardigheid ook een plek krijgt in dit programma. Onder andere huurders moeten namelijk nadrukkelijker betrokken worden bij het beleid van de gemeente in het kader van de energiebesparing.
Er is voor het duurzaamheidsbeleid € 900.000 beschikbaar. Hiermee moet de gemeente haar eigen beleid vast gaan stellen. Plannen zijn er genoeg: verduurzaming van scholen en maatschappelijke accommodaties, verwerking van afval dichtbij huis, vorming van een bomenplan, opstellen van beleid rondom het gebruik van pesticiden, en participatie in grootschalige energieopwekking. Er komt een breed programma met vier doelen. Het zal niet allemaal morgen af zijn en dat hoeft ook niet, maar we moeten wel aan de slag om de klimaatverandering met al zijn gevolgen af te remmen.
De wethouder denkt de verduurzaming samen met veertien andere gemeenten in de regio gestalte te kunnen geven. Voor de SP is het een absolute eis dat er bij die verduurzaming voor gezorgd wordt dat de mensen met de laagste inkomens het eerst en het meest profiteren van een duurzame toekomst. Nu is het nog te vaak zo dat mensen die kunnen investeren meer profijt hebben van regelingen van de overheid. Terwijl juist bij de mensen met de laagste inkomens – bijvoorbeeld als het gaat om isolatie van woningen – de meeste duurzaamheidswinst is te behalen. De wethouder wil in gesprek met burgers via een energiepanel waarin actieve wijkbewoners zitten. De SP heeft tijdens de raadsvergadering bedongen dat ook huurders daarbij betrokken worden.
De SP stelde verder dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om duurzaamheid en zij moet er dan ook voor zorgen dat haar eigen gebouwen energieneutraal zijn. Hier vallen ook de gebouwen onder voor het basisonderwijs. Op 29 januari 2020 hebben verschillende gemeenteraadsleden geconstateerd dat de scholen in Sevenum, Lottum en America zeker niet energieneutraal zijn. De directies van deze scholen geven aan dat er 25 miljoen euro nodig is om de vier scholen die er het ergst aan toe zijn aan te passen aan de eisen van deze tijd. Dan gaat het ook om de kwaliteit van het gebouw en om eisen aan de indeling ervan, zodat er zo goed en modern mogelijk onderwijs gegeven kan worden. De SP vindt de huisvesting van onze basisschooljeugd in alle dorpen belangrijker dan bijvoorbeeld een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal in Afslag 10, waar het college van B&W wel geld genoeg voor zegt te hebben. Geld kan dus niet het probleem zijn om aan de SP op dit punt tegemoet te komen.
In het debat over duurzaamheid citeerde SP-woordvoerder Sonja van Giersbergen minister Schouten, toen zij sprak over de agrarische sector: “We moeten niet langer zoveel mogelijk goedkoop willen produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.” Op de vraag van Van Gierbergen of dit voor Horst aan de Maas ‘grenzen aan de groei’ betekent, durfde de wethouder geen uitspraken te doen. De SP denkt dat een eerlijke prijs voor de producten van boeren en tuinders geboden kan worden als de tussenhandel minder machtig wordt. Of er minder vee komt in Horst aan de Maas wil de wethouder niet toezeggen.
- Zie ook:
- Milieu