Limburgse Energiediensten Maatschappij opgericht
Limburgse Energiediensten Maatschappij opgericht
In het coalitieakkoord 2023-2027 ‘Elke Limburger telt!’ - opgesteld na de Provinciale Verkiezingen - is op voorstel van de SP afgesproken dat er een Limburgse Energiediensten Maatschappij wordt opgericht die ‘bestaande provinciale activiteiten bundelt en die gericht is op het verbinden van kennis en uitvoeringskracht van partners om de energietransitie de komende jaren in goede banen te leiden’.
Energie is een basisvoorziening voor mensen, bedrijven en instellingen. De afgelopen jaren is gebleken hoe de beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie onder druk is komen te staan. De term ‘energie-armoede’ heeft zijn intrede gedaan en mede als gevolg van de energiecrisis daarbovenop is dit verergerd en konden steeds meer burgers hun energierekening niet meer betalen. Daarnaast hebben diverse bedrijven hun productie stilgelegd vanwege de hoge energielasten, terwijl verduurzaming van bedrijven door eigen duurzame opwek gehinderd wordt door netcongestie. Leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie zijn niet meer vanzelfsprekend.
In Limburg wordt deze handschoen opgepakt. Er wordt gewerkt aan een nieuwe stap in de energietransitie in Limburg, een nieuwe vorm met als werktitel de Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM). Het is begrijpelijk om bij het begrip PEM direct te denken aan de oprichting van een provinciaal energiebedrijf waar Limburgers een energiecontract kunnen afsluiten, zoals in het verleden bij de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij. Daar keren we echter niet naar terug.
Er worden juist kansen gezien in het stimuleren van juist lokaal eigendom en het vergroten van lokale autonomie in de dagelijkse energievoorziening. Beschikbaarheid en betaalbaarheid dicht bij huis van, met en door de samenleving zelf. Dat is de visie voor de toekomst. Er zijn steeds meer van dit soort lokale ‘energiegemeenschappen’ van burgers of collectieven, die vanuit een publiek belang en scherp oog voor die plekken waar ‘de markt faalt’, initiatieven ontplooien.
Deze energiegemeenschappen – ondersteund en gesterkt door de Provinciale Energiediensten Maatschappij – krijgen ook een steeds belangrijke rol in de nieuwe wet- en regelgeving. De nieuwe Energiewet evenals de nieuwe Wet collectieve warmte (inspelend op Europese richtlijnen), biedt ruimte aan deze vormen van lokaal eigenaarschap om een actieve rol te spelen op de energiemarkt.
Klik op onderstaande afbeelding voor een video met uitleg over hoe de PEM hier invulling aan wil gaan geven.
- Zie ook:
- Milieu